Skip to content

AloeVeraShop.gr

blog

Μενού
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΦΥΣΙΚΑ…ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ
  • ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
  • ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • shop
Μενού

Ιάπωνες και Μακροβιότητα

Δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 από τον eygenia

Υπάρχει κάποιο μυστικό στη μακροβιότητα;  Ο λόγιος ιατρός Κομόρι έκανε μερικές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στο “χωριό των υπέργηρων” Γιουζούρι Χάρα της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία κατέχει το ρεκόρ μακροβιότητας στον κόσμο, έχει τους περισσότερους υπέργηρους -αλλά ακόμη ενεργούς- πολίτες από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη. Έχει συνολικό πληθυσμό γύρω στα 127, 77 εκατομμύρια και από αυτά, το 1, 15 είναι άνω των 90 ετών, ενώ 29.000 πολίτες, 4.000 άνδρες και 24.000 γυναίκες, έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100! Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο μέσος όρος ζωής στην Ιαπωνία είναι 78, 56 έτη για τους άνδρες και 82, 52 έτη για τις γυναίκες, ιδιαίτερα υψηλός. Όπως λένε σήμερα οι επιστήμονες, η μακροβιότητα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (και η κληρονομικότητα ανάμεσά τους), αλλά ο κυριότερος είναι η διατροφή. “Πες μου τι τρως να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις!”

Μπορούμε να κάνουμε μερικές χρήσιμες σκέψεις εδώ και θα ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι όσοι Ιάπωνες έχουν ξεπεράσει τα 100 έτη σήμερα, γεννήθηκαν πριν από τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, εκείνες τις μακρινές για μας εποχές,   όλος ο κόσμος έτρωγε πολύ μικρότερη ποσότητα τροφής σε αραιότερα χρονικά διαστήματα. Αποφεύγοντας τη μεγάλη ποσότητα τροφής, αποφεύγουμε τον κίνδυνο λήψης παραπάνω θερμίδων και χοληστερόλης που επιβαρύνουν τις αρτηρίες, προκαλώντας διάφορες ασθένειες που έχουν κυρίως να κάνουν με την καρδιά.

Όπως παρατήρησαν αμέσως οι Ιάπωνες επιστήμονες, κανένας από όσους ξεπέρασαν τα 100, ή και τα 90 έτη, δεν ήταν υπέρβαρος, ενώ πολλοί ήταν αδύνατοι. Το λίπος προσθέτει πίεση στην καρδιά και μπλοκάρει τις αρτηρίες. Ενώ πρέπει να παίρνουμε ικανοποιητική ποσότητα θερμίδων στα νιάτα μας,  μετά τα 60 πρέπει να προσέχουμε πολύ με τις θερμίδες και ακόμη περισσότερο με το ζωικό λίπος το οποίο περιέχει υψηλή ποσότητα χοληστερόλης. Η Ιαπωνική παράδοση υποστηρίζει ότι αν θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς ως τα βαθιά γεράματα, πρέπει να τρώμε τόσο ώστε να γεμίζουν τα 2/3 του στομάχου μας. Μπορούμε να τρώμε ό, τι θέλουμε, κρέας και ψάρι, αλλά όχι πολύ συχνά, ούτε σε μεγάλη ποσότητα. Και χρειάζεται βέβαια και άσκηση για να καίγονται οι θερμίδες. Πολλές ώρες καναπέ και τηλεόρασης, βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

Διαβάζοντας τα περί μακροβιότητας στην Ιαπωνία, διάβασα, όπως ήταν αναπόφευκτο, για το χωριό Γιουζούρι Χάρα, όπου σε πληθυσμό 3.500 κατοίκων, οι 1.056 είναι άνω των 65, ενώ 80 κάτοικοι είναι άνω των 90. Η βασική διατροφή αυτών των ανθρώπων αποτελείται από tofu (μαλακό τυρί από σόγια), λαχανικά που καλλιεργούν οι ίδιοι ή οι γείτονές τους, την παραδοσιακή καθημερινή σούπα λαχανικών, χοιρινό κρέας και ψάρι, μερικές φορές τη βδομάδα. Δεν καλλιεργούν ρύζι, όπως σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, καλλιεργούν σατσουμαϊμο (ένα τύπο γλυκοπατάτας), σατοϊμο (είδος κολλώδους πατάτας), και κονιγιάκου (λαχανικό).  Οι κοινωνικοί δεσμοί είναι πολύ δυνατοί, οι γέροντες δεν μένουν μόνοι, τους επισκέπτονται συνεχώς συγγενείς και φίλοι, ενώ υπάρχουν πολλές καθημερινές δραστηριότητες για όλους.   Χορός, τραγούδι, παιχνίδια, ακόμα και αθλητισμός. Πρέπει να μετράει κι αυτό πολύ στην ψυχική και σωματική μας υγεία, αυτή η αίσθηση να του να ανήκεις κάπου όπου είσαι απόλυτα αποδεκτός, έτσι όπως είσαι… Είναι μία από τις βασικές ανάγκες κατά Μάσλοου στον οποίο σκοπεύω να επανέλθω.

Ο γιατρός του χωριού, ο κ. Τογιοσούκε Κομόρι, ο οποίος έχει μελετήσει και συγγράψει βιβλία πάνω στη μακροβιότητα, παρατήρησε ότι όλες οι βασικές τροφές των κατοίκων αυτού του χωριού περιέχουν συστατικά που υποβοηθούν τον οργανισμό να παράγει υαλουρονικό οξύ (ΗΑ). Αυτή την ουσία σταματά ο οργανισμός μας να παράγει όταν αρχίσουν τα γηρατειά και ίσως ο δρ. Κομόρι να μας επισημαίνει κάτι πολύ σημαντικό. Οι βιομηχανίες καλλυντικών την έχουν ανακαλύψει εδώ και πολλά χρόνια και τη χρησιμοποιούν στις “θαυματουργές” αντιρητιδικές κρέμες τους, στην Αμερική χρησιμοποιείται επίσης στις επεμβάσεις στα μάτια (πολύ καλή προστασία του αμφιβληστροειδή) και ως φάρμακο ενάντια στην αρθρίτιδα. Ίσως έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα.

Από τα όσα διάβασα, φαίνεται ότι κάποιες τροφές που περιέχουν υαλουρονικό οξύ είναι οι πατάτες κάθε είδους (καλύτερα να τρώμε μια μικροποσότητα ωμή, όπως κάνουν οι Ιάπωνες), οι ρίζες της πατάτας, το αβοκάντο, και η πέτσα του κοτόπουλου.

Για την ιστορία, το ρεκόρ μακροβιότητας, η οποία έχει επαληθευθεί χάρη σε μαρτυρίες, αλλά και επίσημα έγγραφα, το έχει γυναίκα, η Jeanne Calment (1875-1997) η οποία έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες. Ζωή σε λόγου μας…

Το παραπάνω άρθρο είναι αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”  1-2-10

 

Share the post "Ιάπωνες και Μακροβιότητα"

  • Facebook
  • Twitter
Email, RSS Follow
Follow @e__tsi
Tweet

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Kατηγορίες

  • Άρθρα και Έρευνες
  • Βότανα και Διατροφή
  • Προσωπικές Εμπειρίες
  • Συνταγές Ομορφιάς
  • Φυσικά…Καλλυντικά

Πρόσφατα άρθρα

  • Φράουλες: διατροφικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία
  • Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τύπος ρυζιού;
  • Τα περισσότερα χάπια περιέχουν κοινά αλλεργιογόνα, προειδοποιούν οι ειδικοί
  • Λιποκύτταρα & Αύξηση βάρους
  • 7 άλευρα χωρίς γλουτένη

Ads

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« Απρ    

Amazon

Αρχείο

Μεταστοιχεία

  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
  • Ροή καταχωρίσεων
  • Ροή σχολίων
  • WordPress.org

Επισκέπτες

215843
Users Today : 91
Who's Online : 2
©2023 AloeVeraShop.gr | Design: Θέμα εμφάνισης WordPress Newspaperly