Εξαιρετικά αλκαλικές τροφές (pH 8,5-9,0)
Λεμόνια, καρπούζι, πεπόνι, ακτινίδια, ανανάς, δαμάσκηνα, μαϊντανός, σπαράγγια, γλυκά σταφύλια, αχλάδια, ξερά σύκα, μάγκο, παπάγια, ,ξανθές σταφίδες, χουρμάδες, αφεψήματα βοτάνων, χυμοί φρούτων και λαχανικών, μπρόκολο, αντίδια, λάιμ, passion fruit.
Μέτρια αλκαλικές τροφές (pH 7,5-8,0)
Αβοκάντο, φρέσκος αρακάς, βερίκοκα, καρότα, γλυκιά κολοκύθα, μαρούλι, γλυκά μήλα, φρέσκα σύκα, χουρμάδες, μούρα, ώριμες μπανάνες, γλυκοπατάτες, κουνουπίδι, λάχανο, φράουλες, φρέσκα φασολάκια, κουκιά, νεκταρίνια, γλυκά ροδάκινα, σέλινο, σκόρδο, σπανάκι, σμέουρα, φράουλες, χαρούπια.
Ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες (pH 7,0-7,5)
Αμύγδαλα, αγγούρι, αγκινάρα, ελαιόλαδο, ελιές, λαχανάκια Βρυξελλών, καρύδια, κεράσια, κρεμμύδι, μανιτάρια, κινόα, μοσχοκάρυδο, ανεπεξέργαστο μέλι, μελιτζάνα, μουστάρδα, μπάμιες, μπαχαρικά, γλυκές ή μέτρια γλυκές ντομάτες, σπόροι σουσαμιού, ξερά φασόλια σόγιας.
Εξαιρετικά όξινες τροφές (pH 5,0-5,5)
Άσπρο και σταρένιο αλεύρι, ιωδιούχο ραφιναρισμένο αλάτι, ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά, μοσχαρίσιο κρέας, γαλοπούλα, γλυκά με άσπρο αλεύρι, ζάχαρη (άσπρη και καστανή), ζυμαρικά, καφές, καραμέλες, κατσίκι, κοτόπουλο, κουνέλι, μαρμελάδες, λικέρ, μπίρα, λευκό ξίδι, άσπρο ρύζι, ανακατεργασμένα τυριά, σιμιγδάλι, σοκολάτα, σταρένιο ψωμί, μαύρο τσάι, χοιρινό. Αποφύγετε όσο μπορείτε τη ζάχαρη, καθώς διαταράσσει το μεταβολισμό και έχετε υπόψη σας ότι τα ανθρακούχα ποτά απομυζούν τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού.
Μέτρια όξινες τροφές (pH 6,0-6,5)
Κρασί, επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, οστρακόδερμα, πίκλες εμπορίου, επεξεργασμένο σιρόπι σφενδάμου, φρουτοχυμοί με ζάχαρη, φύτρο σιταριού, ψάρια, ψωμί από καλαμπόκι, βρώμη, ρύζι, σίκαλη, ολόκληρα αβγά καλά βρασμένα, γλυκά με σπόρους και μέλι, κέτσαπ, μαγιονέζα, πράσινες μπανάνες, ξεφλουδισμένες πατάτες, ρύζι μπασμάτι και αναποφλοίωτο, κίτρινα τυριά, φαγόπυρο, αράπικο φιστίκι, ψωμιά καλαμποκιού και ρυζιού, σάλτσα σόγιας του εμπορίου.
Ελαφρώς όξινες τροφές προς ουδέτερες (pH 6,5-7,0)
Ασπράδι αβγών, βατόμουρα, βούτυρο, ομογενοποιημένο γάλα, φρέσκα και ξερά δαμάσκηνα, δημητριακά πρωινού (ανεπεξέργαστα με μέλι, φρούτα, σιρόπι σφενδάμου), ξιδάτες ελιές, διάφορα έλαια εκτός του ελαιολάδου, καρύδια, ξερή καρύδα, κριθάρι, κράνμπερι, κράκερ σίκαλης, ρυζιού ή σίτου (ανεπεξέργαστα), βραζιλιάνικα φιστίκια, μαργαρίνη, επεξεργασμένο μέλι, μοσχοκάρυδο, σπόροι κολοκύθας, τυρί πρόβειο και κατσικίσιο, ταχίνι, τυρί και γάλα σόγιας, φακές, ξερά φασόλια, φιστίκια Αιγίνης, φρουκτόζη, ψωμί σίκαλης.
Για να διατηρηθεί το pH σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει να καταναλώνονται 60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες.
Διαβάστε επίσης:

Πολυβιταμίνες που προσφέρουν, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά (από την ηλικία των 2 και πάνω), τις σημαντικές βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που μπορεί να τους λείπουν.