Skip to content

AloeVeraShop.gr

blog

Μενού
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΦΥΣΙΚΑ…ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ
  • ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
  • ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • shop
Μενού

Υγιεινά σε βάθος

Δημοσιεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου 20196 Φεβρουαρίου 2019 από τον eygenia

Οι βρώσιμες ρίζες είναι βασικό είδος τροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ορισμένα από τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε πολλά ριζικά λαχανικά – συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της βιταμίνης C, του καλίου, του μαγνησίου και των διαιτητικών ινών – μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, του διαβήτη, της παχυσαρκίας και των φλεγμονωδών διαταραχών όπως οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα .

Η κατανάλωση των βρώσιμων ριζών παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Πρώτα από όλα, γιατί αυτά τα λαχανικά δεν περιέχουν γλουτένη η οποία προκαλεί πεπτικά προβλήματα, ακόμη και αυτοάνοσες αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι.

Τα λαχανικά αυτά είναι πραγματικά φυσικές, ανόθευτες πηγές σύνθετων υδατανθράκων, αντιοξειδωτικών και σημαντικών θρεπτικών ουσιών. Επιπλέον, τα περισσότερα περιέχουν λίγες θερμίδες, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και προκαλούν λιγότερα πεπτικά προβλήματα.

1. Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια δεν λείπουν από καμία κουζίνα ως βασικό συστατικό. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για την υγεία. Για παράδειγμα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ημερησίως μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Επιπλέον, άλλες έρευνες ( 1, 2 ) παρατήρησαν ότι τα κρεμμύδια μπορεί να έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Τελευταίες έρευνες Ρώσων γιατρών, επιβεβαιώνουν τις βακτηριοκτόνες ιδιότητες του κρεμμυδιού. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, αν ένα άτομο καταναλώνει ένα ωμό κρεμμύδι κάθε μέρα, μασώντας το καλά, προστατεύει τα δόντια του από μια σειρά παθήσεων που σχετίζονται με την κακή υγιεινή του στόματος.

2. Γλυκοπατάτες

Δεν είναι μόνο νόστιμες αλλά εξαιρετικά θρεπτικές. Πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, μαγγάνιο και βιταμίνη Α, καθώς και μια καλή πηγή αρκετών αντιοξειδωτικών, όπως το β-καροτένιο, το χλωρογενικό οξύ και οι ανθοκυάνες.

Μια ανασκόπηση τριών μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση 4 γραμμαρίων εκχυλίσματος γλυκοπατάτας κάθε μέρα για 12 εβδομάδες βελτίωσε τον έλεγχο του σακχάρου στα άτομα με διαβήτη ( 1 ).

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Α, μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν την ανοσολογική λειτουργία, να προστατεύσουν από την απώλεια όρασης και να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος ( 1 , 2 , 3 ).

3. Ρέβες

Υπέροχο λαχανικό που καλλιεργείται εδώ και αιώνες. Αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών, μαγγανίου και καλίου.

Η προσθήκη βιταμίνης C στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπρόσθετα, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, όπως τα γογγύλια, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στομάχου, μαστού, και πενυμόνων ( 1, 2 ).

Το ξέρατε ότι τα γογγύλια μπορούν να αντικατασταθούν σε σχεδόν οποιαδήποτε συνταγή αντί για πατάτες. Προσπαθήστε να φτιάξετε τηγανιτές «πατάτες» από γογγύλια, πολύ χαμηλότερες σε θερμίδες και υδατάνθρακες από τις κανονικές.

4. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα ανθοφόρο φυτό από την Κίνα, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με πάρα πολλά οφέλη για την υγεία (διαβάστε σχετικά).

Μία μελέτη σε 1.278 έγκυες γυναίκες διαπίστωσε ότι η  ρίζα τζίντζερ ήταν αποτελεσματική στη μείωση της ναυτίας και της πρωινής αδιαθεσίας ( 1 ).

Μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα τζίντζερ θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα .

5. Τεύτλα

Τα τεύτλα είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που διατίθενται, με ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και μαγγανίου.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση τεύτλων μπορεί να βελτιώσει στην απόδοση της άσκησης και να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας.

Επιπρόσθετα, μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι το εκχύλισμα τεύτλων μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη και εξάπλωση καρκινικών κυττάρων ( 1 , 2 ).

6. Σκόρδο

Κάθε μερίδα σκόρδου διαθέτει αρκετές σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως το μαγγάνιο, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη C.

Επιπλέον, είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στην ένωση allicin, η οποία απελευθερώνεται όταν σκελίδες σκόρδου θρυμματίζονται, ή τεμαχίζονται.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το σκόρδο μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανοσολογική λειτουργία , καθώς η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα.

7. Ραπανάκι

Μπορεί να είναι μικρά, αλλά περιέχουν μια καλή ποσότητα ινών και βιταμίνη C, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες.

Τα ραπανάκια έχουν επίσης αντιμυκητιακές ιδιότητες και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά κατά διάφορων τύπων μυκήτων σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων και ζώων ( 1 ).

8. Μάραθος

Ο μάραθος ή το φινόκιο χρησιμοποιείται ως βότανο και ως μπαχαρικό. Όλα τα μέρη του φυτού μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή: οι ρίζες, οι βλαστοί, τα φύλλα του και οι σπόροι του. Η βολβώδης ρίζα του μοσχοβολάει από μακριά όταν είναι φρέσκια και είναι αυτή που μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση. Εκτός από φυτικές ίνες, βιταμίνη c, κάλιο και μαγγάνιο περιέχει επίσης την . Εκτός από την παροχή πολύ λίγων θερμίδων ανά μερίδα, τα φυτικά πακέτα ίνας, η βιταμίνη C, το κάλιο και το μαγγάνιο ( 43 ).

Περιέχει επίσης το τερπένιο ανηθόλη που δίνει στο μάραθο την ξεχωριστή γεύση, το άρωμα και πολλά οφέλη για την υγέια.

Μία ενδιαφέρουσα σε αποτέλεσμα μελέτη έδειξε ότι η ανηθόλη ήταν σε θέση να τροποποιήσει ορισμένα από τα ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων για να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ( 1 ).

Επιπλέον, μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες παρατήρησαν ότι η ανηθόλη έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηριδίων.

9. Καρότα

Κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας μιας και είναι γεμάτα με βιταμίνες Α και Κ, καθώς και το σημαντικό αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καροτενοειδών, όπως η βήτα-καροτίνη, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, ενώ μπορεί επίσης να προστατεύσει από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), την κύρια αιτία απώλειας της όρασης ( 1 , 2 ).

10. Σελινόριζα

Θεωρείται από τους διατροφολόγους πολύτιμο λαχανικό, καθώς περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες C, Β1, Β2 και Κ. Βρασμένη δίνει 14 μόνο θερμίδες στα 100γρ., άρα είναι ιδανική για δίαιτα.

Η βιταμίνη Κ είναι ένα θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για τη σωστή πήξη του αίματος. Είναι επίσης απαραίτητη για τη λειτουργία μιας πρωτεϊνικής ορμόνης που είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία των οστών.

11. Κουρκούμη ή κουρκουμάς

Κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες και τα συστατικά (κυρίως η κουρκουμίνη) της έχουν αποτελέσει αντικείμενο για πάνω από 5600 δημοσιευμένες βιοϊατρικές μελέτες. 

Η κουρκουμίνη , έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνει τους δείκτες της φλεγμονής τόσο στις μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων όσο και στις μελέτες σε ζώα.

Η έρευνα σε ανθρώπους δείχνει επίσης ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στις αρθρώσεις, να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά πολλαπλασιάζονται όταν τον χρησιμοποιούμε μαζί με μαύρο πιπέρι.

12. Πατάτες

Οι πατάτες είναι απίστευτα ευπροσάρμοστες και ευρέως διαθέσιμες, με έως και 2.000 διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα σε 160 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Περιέχουν εκτός των φυτικών ινών, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, κάλιο και μαγγάνιο.

Οι πατάτες που έχουν μαγειρευτεί και ψυχθεί έχουν επίσης ανθεκτικό άμυλο , ένα τύπο αμύλου που περνάει μέσω του πεπτικού σωλήνα και βοηθά τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Για να μην αναφέρουμε, ότι οι βραστές πατάτες βοηθάνε στο αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Απομακρύνετε τηγανιτές πατάτες ή επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, τα οποία συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και θερμίδες, αλλά δεν έχουν θρεπτική αξία. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε ψητές, βραστές ή ατμισμένες πατάτες για να πάρετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε επίσης:

Αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά στη γλάστρα
5 οφέλη του ξυδιού καρύδας

Share the post "Υγιεινά σε βάθος"

  • Facebook
  • Twitter
Email, RSS Follow
Follow @e__tsi
Tweet

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Kατηγορίες

  • Άρθρα και Έρευνες
  • Βότανα και Διατροφή
  • Προσωπικές Εμπειρίες
  • Συνταγές Ομορφιάς
  • Φυσικά…Καλλυντικά

Πρόσφατα άρθρα

  • Φράουλες: διατροφικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία
  • Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τύπος ρυζιού;
  • Τα περισσότερα χάπια περιέχουν κοινά αλλεργιογόνα, προειδοποιούν οι ειδικοί
  • Λιποκύτταρα & Αύξηση βάρους
  • 7 άλευρα χωρίς γλουτένη

Ads

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« Απρ    

Amazon

Αρχείο

Μεταστοιχεία

  • Εγγραφή
  • Σύνδεση
  • Ροή καταχωρίσεων
  • Ροή σχολίων
  • WordPress.org

Επισκέπτες

215841
Users Today : 89
Who's Online : 1
©2023 AloeVeraShop.gr | Design: Θέμα εμφάνισης WordPress Newspaperly