Οι φράουλες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο! Είναι το μοναδικό φρούτο που έχει τους σπόρους του στην εξωτερική επιφάνεια και όχι στο εσωτερικό του.
Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου ενώ και περιέχουν επίσης ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και κάλιο.
Συνήθως καταναλώνονται ωμές και φρέσκιες ενώ γίνονται επίσης υπέροχες μαρμελάδες, γλυκά, ζελέ και επιδόρπιο.
Ιστορικά στοιχεία
Στη διάρκεια του Μεσαίωνα στην Ευρώπη οι φράουλες χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς. Το 1714 ένας Γάλλος μηχανικος βρήκε στη Χιλή και στο Περού φράουλες που ήταν πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που φύτρωναν στην Ευρώπη. Τις πήρε μαζί του στη Γαλλία και τις φύτεψε δίπλα σε μια βορειοαμερικανική ποικιλία – και το υβρίδιο που προέκυψε ήταν μεγάλο, γλυκό και χυμώδες.
Διατροφικά στοιχεία
Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,7%). Περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες λιπαρών (0,3%) και πρωτεΐνης (0,7%).
Τα θρεπτικά συστατικά για 100 γραμμάρια φράουλες είναι:
- Θερμίδες: 32
- Νερό: 91%
- Πρωτεΐνη: 0,7 γραμμάρια
- υδατάνθρακες: 7,7 γραμμάρια
- Σάκχαρα: 4,9 γραμμάρια
- Ίνες: 2 γραμμάρια
- Λιπαρά: 0,3 γραμμάρια
Οι φράουλες είναι επίσης πλούσιες σε φολικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες. Μια μερίδα από 8 φράουλες περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Είναι πρώτες μετά τα δαμάσκηνα σε φαινολικές και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυανίνη, ελλαγικό οξύ, κουαρσετίνη, κατεχίνη και κεμπφερόλη, ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια.
Ανθοκυάνες
Περισσότερες από 25 διαφορετικές ανθοκυάνες έχουν βρεθεί στις φράουλες. Η πελαργονιδίνη είναι η πιο άφθονη.
Οι ανθοκυάνες είναι υπεύθυνες για τα φωτεινά χρώματα των φρούτων και των λουλουδιών. Συγκεντρώνονται συνήθως στη φλούδα των φρούτων, αλλά τα μούρα, όπως και οι φράουλες έχουν ανθοκυανίνες στη σάρκα τους. Η περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες είναι συνήθως ανάλογη της έντασης χρώματος, αυξάνοντας σημαντικά την ωρίμανση των καρπών.
Τα τρόφιμα πλούσια σε ανθοκυάνη συνδέονται με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, ειδικά όσον αφορά την υγεία της καρδιάς.
Ελαγιταννίνες και ελλαγικό οξύ
Οι φράουλες κατατάσσονται σταθερά στις κορυφαίες πηγές φαινολικών αντιοξειδωτικών – με επίπεδα 2-11 φορές μεγαλύτερα από άλλα φρούτα.
Οι ελαγιττανίνες και το ελλαγικό οξύ αποτελούν ένα μεγάλο μέρος αυτών των αντιοξειδωτικών στις φράουλες. Έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ άλλων την καταπολέμηση βακτηριδίων και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.
Οι φράουλες έχουν βαθμολογία γλυκαιμικού δείκτη (GI) 40, η οποία είναι σχετικά χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι θεωρούνται ασφαλείς για άτομα με διαβήτη.
Οφέλη για την υγεία
Η κατανάλωση τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων ( 1 , 2 ). Οι φράουλες μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.
Μια εργαστηριακή μελέτη όπου χρησιμοποιήθηκε απόσταγμα από φύλλα φράουλας σε λευχαιμικά κύτταρα έδειξε σημαντική δραστηριότητα εξόντωσης των κυττάρων. Σε μια μελέτη σε κύτταρα διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα φράουλας περιόριζαν σημαντικά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό και στο κόλον. Οι βιολογικές φράουλες είχαν σημαντικά υψηλότερη αντικαρκινική δράση σε σύγκριση με φράουλες συμβατικής καλλιέργειας λόγω των υψηλότερων επιπέδων σε αντιοξειδωτικά.
Αλλεργίες
Η αλλεργία στις φράουλες είναι μάλλον συνηθισμένη, ειδικά μεταξύ των παιδιών. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη σημύδας ή τα μήλα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μετά την κατανάλωση φράουλας.
Η πρωτεΐνη που προκαλεί αλλεργία πιστεύεται ότι συνδέεται με τις ανθοκυανίνες. Οι άχρωμες λευκές φράουλες είναι συνήθως καλά ανεκτές από άτομα που διαφορετικά θα ήταν αλλεργικά.
Οι φράουλες είναι χαμηλές σε θερμίδες, νόστιμες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.
Διαβάστε επίσης:

Υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες σε ένα εύχρηστο φακελάκι για να υποστηρίξει μια υγιεινή διατροφή.