No public Twitter messages.

Facebook
RSS

Οι περισσότεροι από μας νομίζουν ότι χασμουριόμαστε μόνο όταν βαριόμαστε ή όταν νυστάζουμε. Είναι όμως έτσι; Θεωρίες για το ρόλο του χασμουρητού διατυπώθηκαν πολλές.
Αρχικά υπήρχε η άποψη ότι το χασμουρητό βοηθούσε στην εισαγωγή στους πνεύμονες περισσότερου οξυγόνου και την αποβολή περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα. Η θεωρία αυτή όμως καταρρίφθηκε έπειτα από πειράματα που έδειξαν ότι οι άνθρωποι χασμουριούνται ακόμη κι όταν υποβάλλονται σε υψηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου.

Υπάρχει βέβαια και η θεωρία της «βαρεμάρας». Όταν βαριόμαστε, χασμουριόμαστε. Κι αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Πχ. Μερικοί αθλητές αγώνων χασμουριούνται λίγο πριν την προσπάθειά τους (σίγουρα δεν υπάρχει θέμα βαρεμάρας γι’ αυτούς).

Πρόσφατες λοιπόν μελέτες από το Πανεπιστήμιο Princenton επιχειρούν να ρίξουν φως στην «ανεξήγητη» αυτή δραστηριότητα του οργανισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το χασμουρητό ‘δροσίζει’ και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου και μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο δροσεροί, ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.
Παρατηρήθηκε δε ότι η συχνότητα του χασμουρητού ποικίλει ανάλογα με την εποχή και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να χασμουριούνται όταν η υπαίθρια θερμοκρασία ξεπερνά τη θερμοκρασία του σώματος.
Οι εφαρμογές αυτής της έρευνας είναι πολύ ενδιαφέρουσες όχι μόνο όσον αφορά σε βασικές γνώσεις φυσιολογίας, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η επιληψία, οι οποίες συνοδεύονται από συχνά χασμουρητά και δυσλειτουργίες της σωματικής θερμοκρασίας. Τα αποτελέσματα αυτά στηρίζουν την άποψη ότι το υπερβολικό χασμουρητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο για τον εντοπισμό περιπτώσεων με μειωμένη ‘θερμορύθμιση’.
Αν και θεωρείται ένα σημάδι της πλήξης ή κόπωσης, το χασμουρητό σηματοδοτεί την ανάγκη του σώματος μας να ‘δροσιστεί’
Πηγή: www.iatropedia.gr

Υπερβολικά χασμουρητά και αναστεναγμοί;

Δεν είναι πάντα σημάδι ότι βαριέστε. Πολύ πιθανόν τα ενεργειακά σας αποθέματα να έχουν εξαντληθεί και ίσως υποφέρετε από υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο).

Γεμίστε τις ενεργειακές σας αποθήκες. Οι τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του τζίνσενγκ (διαβάστε  το σχετικό άρθρο) το κατατάσσουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στα σημαντικότερα φυσικά βοηθήματα για την τόνωση του ανθρώπινου οργανισμού.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το σώμα μας, να το αφουγκραζόμαστε και να παρακολουθούμε τις αντιδράσεις του ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουμε.
Με αυτόν τον τρόπο πολύ σύντομα θα μπορούμε να αντιληφθούμε αν μία τροφή μας δίνει ζωντάνια και υγεία ή μας προκαλεί φούσκωμα ή πονοκέφαλο.

 

προβολές 986

Ο οργανισμός μας έχει τα δικά του κανναβινοειδή.

Γράφει ο Γιατρός Βελονισμού και Ολιστικής Θεραπευτικής Αλέξανδρος Λουπασάκης - ...

Ο καρκίνος δεν θεραπεύεται με χημειοθεραπείες

Ναι! Αυτή είναι η αλήθεια! Τα συμβατικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα δεν ...

Πώς χρησιμοποιούμε το ζελέ αλόης? Ιδού μερικές ιδέες

Παρακολουθήστε το βίντεο...   [embed]https://www.facebook.com/MetDaanCreative/videos/2180212738876002/[/embed]  

Νέες έρευνες για τη δράση του φυλλικού οξέος

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων διαπίστωσε ότι το φυλλικό οξύ είναι ο ...

Με πόσα βήματα τη μέρα θα βελτιωθεί η υγεία σας;

Το γρήγορο βάδισμα είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς από το τρέξιμο, ...