Μετά το έλαιο κάνναβης, το CBD, την πρωτεΐνη, του σπόρους κάνναβης και τόσα άλλα προϊόντα του φυτού, καιρός να ανακαλύψουμε και το γάλα κάνναβης.
Μαθαίνοντας τι μπορούμε να πάρουμε συνολικά από το φυτό (σχεδόν τα πάντα), καταλαβαίνουμε πολύ καλά το λόγο της απαγόρευσής του για 80 χρόνια.
Τι είναι το γάλα κάνναβης;
Το γάλα κάνναβης γίνεται με ανάμειξη νερού και σπόρων κάνναβης Sativa L. Είναι μια δημοφιλής φυτική εναλλακτική λύση για το αγελαδινό γάλα.
Φτιάχνεται από ολόκληρους σπόρους κάνναβης και είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, υγιή λιπαρά και μεταλλικά στοιχεία.
Θυμίζει γεύση καρυδιού και έχει κρεμώδη σύσταση. Είναι χωρίς σόγια, λακτόζη και γλουτένη, καθιστώντας το καλή επιλογή για ανθρώπους που επιθυμούν ή χρειάζεται να αποφεύγουν αυτά τα συστατικά.
Λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας του φυτικού γάλακτος, γάλα κάνναβης μπορείτε να βρείτε έτοιμο συσκευασμένο, μόνο προσοχή, καθώς οι εταιρείες που το παρασκευάζουν σε πολλές περιπτώσεις έχουν προσθέσει γλυκαντικούς παράγοντες, αλάτι ή πυκνωτικά.
Διατροφικά συστατικά
Το γάλα κάνναβης υπερέχει σε θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλα φυτικά είδη γάλακτος όπως αυτό του ρυζιού ή του αμυγδάλου.
Συγκριτικά με το πλήρες αγελαδινό έχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αλλά περίπου το ίδιο ποσοστό λιπαρών.
Ένα φλιτζάνι (240 ml) μη ζαχαρούχου γάλακτος κάνναβης περιέχει περίπου:
- Θερμίδες: 83
- Υδατάνθρακες: 1,3 γραμμάρια
- Πρωτεΐνες: 4,7 γραμμάρια
- Λιπαρά: 7,3 γραμμάρια
- Ασβέστιο: 2% της ημερήσιας δόσης
- Σίδηρο: 7% της ημερήσιας δόσης
- Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών στο γάλα της κάνναβης είναι ακόρεστα απαραίτητα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των: λινελαϊκό οξύ (ω-6) και α-λινολενικό οξύ (ω-3).
- Επιπλέον, το γάλα κάνναβης παρέχει πρωτεΐνες που το σώμα μπορεί να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει εύκολα. Είναι μια από τις λίγες πλήρεις φυτικές πρωτεΐνες, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που παίρνει ο άνθρωπος από τα τρόφιμα.
Πώς να φτιάξετε το δικό σας γάλα κάνναβης
Είναι εξαιρετικά εύκολο να φτιάξετε το δικό σας γάλα κάνναβης. Έτσι θα είστε σίγουροι για το φυσικό αποτέλεσμα και θα αποφύγετε περιττά πρόσθετα που βρίσκονται στα συσκευασμένα. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα έτοιμα γάλατα κάνναβης ενισχύονται σε θρεπτικά συστατικά πχ σε ασβέστιο.
Για να φτιάξετε το δικό σας γάλα κάνναβης, προσθέστε 1/2 έως 1 φλιτζάνι (68-136 γραμμάρια) ακατέργαστων σπόρων κάνναβης με 3-4 φλιτζάνια (710-946 ml) νερό σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας και χτυπήστε μέχρι να γίνει λείο.
Για επιπλέον γεύση ή γλυκύτητα, μπορείτε να προσθέσετε θαλασσινό αλάτι, εκχύλισμα βανίλιας, σιρόπι σφενδάμου, ή μέλι.
Μπορείτε να στραγγίξετε το γάλα κάνναβης χρησιμοποιώντας ένα τουλπάνι. Αποθηκεύστε το σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες.
Το γάλα κάνναβης μπορεί να είναι μια εξαιρετικά θρεπτική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Διαβάστε επίσης: