Ο διεθνώς γνωστός Καθηγητής Διατροφολογίας Krebs, σε άρθρο του στο βρετανικό τύπο, ανέφερε τα εξής: “αν τρώτε ισορροπημένα τότε δεν έχετε ανάγκη να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής”. Αυτό ίσως να είναι αλήθεια, αλλά στις μέρες μας, πως μπορεί κάποιος να ξέρει αν, όχι μόνο τρώει ισορροπημένα, αλλά αν τρώει θρεπτικά;
Τώρα πια είναι γνωστό ότι, τις τελευταίες δεκαετίες, η διατροφική αξία των τροφών μας έχει μειωθεί δραματικά. Σε μερικές περιπτώσεις, σημαντικά θρεπτικά στοιχεία έχουν μειωθεί πάνω από 50%.
Οι αιτίες είναι τα αποδυναμωμένα εδάφη, η ατμοσφαιρική μόλυνση, η υπερπαραγωγή αλλά και η μακρόχρονη συντήρηση. Σήμερα γνωρίζουμε ότι, τα φρούτα αποθηκεύονται για πολλές μέρες ή ακόμα εβδομάδες, πριν τοποθετηθούν στα ράφια.
Τα στοιχεία της παρακάτω έρευνας είναι αποκαλυπτικά και απαντούν στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε σήμερα τα συμπληρώματα διατροφής.
Συγκριτική μελέτη 1985 – 1996 εργαστηρίου τροφίμων πάνω στις τιμές των θρεπτικών συστατικών, που βρέθηκαν σε φρούτα και λαχανικά.
Μέταλλα και βιταμίνες σε mg/100 γραμ. τροφής.
Συστατικό που εξετάστηκε |
1985Ευρήματα |
1996Ευρήματα |
ΔιαφοράΕπί τοις % |
|
Μπρόκολο |
ΑσβέστιοΦολικό ΟξύΜαγνήσιο |
1034724 |
332318 |
Μείον 68%Μείον 52%Μείον 25% |
Φασόλια |
ΑσβέστιοΦολικό οξύΜαγνήσιοΒιταμίνη Β6 |
563926140 |
34342255 |
Μείον 38%Μείον 12%Μείον 15%Μείον 61% |
Πατάτες |
ΑσβέστιοΜαγνήσιο |
1427 |
418 |
Μείον 70%Μείον 33% |
Καρότα |
ΑσβέστιοΜαγνήσιο |
3721 |
3109 |
Μείον 17%Μείον 57% |
Σπανάκι |
ΜαγνήσιοΒιταμίνη C |
6251 |
1921 |
Μείον 68%Μείον 58% |
Μήλα |
Βιταμίνη C |
5 |
1 |
Μείον 80% |
Μπανάνες |
ΑσβέστιοΦολικό οξύΜαγνήσιοΒιταμίνη Β6Κάλλιο |
82331330420 |
732722327 |
Μείον 12%Μείον 84%Μείον 13%Μείον 92%Μείον 24% |
Φράουλες |
ΑσβέστιοΒιταμίνη C |
2160 |
1813 |
Μείον 14%Μείον 67% |
Πηγή: 1985 Pharmaceutical group Geigy (Switzerland). 1996: Food laboratory Karlsruhe / Sanatorium Obertha
Σε άρθρο του ο Dr. Peter Atherton δ/ντής στην Κλινική Tyringham της Οξφόρδης αναφέρει: ” Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα έπρεπε να καλλιεργούμε το φαγητό μας στον κήπο μας και να το μαζεύουμε ακριβώς πριν το μαγειρέψουμε. Επίσης, είναι καλό να μην τρώμε τα ανεπιθύμητα χημικά, σε μορφή λιπάσματος και ζιζανιοκτόνων.
Προς το παρόν βρισκόμαστε όλοι στη μέση μιας επιδημίας καρκίνου και τα νούμερα ολοένα και μεγαλώνουν. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, 4,000 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, και η πιθανότητα μια γυναίκα να αναπτύξει την ασθένεια κατά τη διάρκεια της ζωής της, είναι 1 προς 12. Ο καρκίνος προστάτη πλήττει όλο και περισσότερους άντρες. Πρέπει να αναρωτηθούμε: “τί συμβαίνει;”
Αυτή η αύξηση εν μέρει είναι λόγω του ότι ζούμε περισσότερο και ότι έχουν βελτιωθεί οι τεχνικές διάγνωσης, αλλά ακόμα κι αν λάβουμε υπ’ όψη μας αυτούς τους παράγοντες, φαίνεται ότι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι που ευθύνονται για αυτή τη τρομακτική αύξηση.
Πιστεύω πως η απάντηση βρίσκεται στη δική μας αυξημένη ευαισθησία, απέναντι στις ελεύθερες ρίζες – τις ασταθείς βλαβερές χημικές ουσίες, που δημιουργούνται όπου υπάρχει καύση. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξείδωση τόσο βλαβερή, όσο όταν βλέπετε ένα σκουριασμένο μέταλλο. Εμείς δημιουργούμε ελεύθερες ρίζες φυσικά στο σώμα μας, όταν τρώμε καμένο αλλά ευτυχώς έχουμε διάφορα ένζυμα που μπορούν να τις εξουδετερώσουν. Έτσι, αυτά τα ένζυμα προστατεύουν το σώμα μας από τις βλαβερές συνέπειες, που μπορούν να δημιουργήσουν από καταρράκτη, έως ασθένειες καρδιάς και δημιουργία καρκίνου. Το τελευταίο συμβαίνει όταν οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στο DNA – τον γενετικό μας κώδικα – στον πυρήνα του κυττάρου, εμποδίζοντας την επαναδημιουργία του. ΄Οταν επηρεαστεί το DNA, τα μεταλλαγμένα κύτταρα που έχουν δημιουργηθεί, αν δεν αφαιρεθούν από τα κύτταρα του ανοσοποητικού μας συστήματος, τότε μπορεί να δημιουργήσουν κακοήθεις όγκους.
Για να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα από τις ελεύθερες ρίζες πρέπει, πρώτα, να προσπαθούμε να αποφεύγουμε την έκθεσή μας σε αυτές. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουμε όλες τις μορφές μόλυνσης, όταν αυτό είναι δυνατό. Δηλαδή, δεν καθόμαστε στον ήλιο πολύ, φυσικά δεν καπνίζουμε, ή ακόμα δεν βρισκόμαστε σε χώρο καπνιστών. Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από αντι – οξειδωτικά μέσω του φαγητού μας. Αυτά βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά.
Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δεν μπορείτε, να τρώτε, εύκολα όσο καλά θα θέλατε, κι αυτό ίσως λόγω της δουλειάς σας και γενικότερα του τρόπου ζωής σας. Άρα, η πιο λογική εναλλακτική θα πρέπει να είναι, να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και βιο-φλαβονοειδή, που είναι οι τρεις τύποι των αντι – οξειδωτικών.”