Αν και οι περισσότεροι φανταζόμαστε ένα πορτοκαλί λαχανικό όταν ακούμε τη λέξη καρότο, τα καρότα ήταν αρχικά μωβ ή λευκά.
Το πορτοκαλί καρότο πιθανότατα προέρχεται από μια ποικιλία κίτρινων καρότων, που αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης.
Οι ιστορικοί των τροφίμων εκτιμούν ότι πορτοκαλί καρότα απολαμβάνουμε από το 1500 και είναι αυτά που έχουν κυριαρχήσει σήμερα.
Εκτός λοιπόν των γνωστών πορτοκαλί, το αγαπημένο λαχανικό κυκλοφορεί επίσης σε μωβ, άσπρο, κίτρινο και κόκκινο. Υπάρχουν συνολικά πάνω από 40 διαφορετικές αποχρώσεις, που διαφέρουν χάρη στους τύπους φυτοχημικών στοιχείων τα οποία περιέχουν.
Όλα τα καρότα, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, περιέχουν ποικιλία θρεπτικών ουσιών όπως ίνες, κάλιο, βιταμίνη C, μαγγάνιο, βιταμίνη Α και ορισμένες βιταμίνες Β. Πιο συγκεκριμένα:
- Τα πορτοκαλί καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μελέτες δείχνουν ότι το β-καροτένιο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων ασθενειών (καρδιοπάθειες, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καταρράκτης, διάφορες μορφές του καρκίνου) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως να τις αποτρέπει.
- Τα μωβ καρότα οφείλουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα στις ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι γνωστές και καταγεγραμμένες πολυφαινολικές (αντιοξειδωτικές) ενώσεις, οι οποίες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη του σχηματισμού ελευθέρων ριζών. Οι ερευνητές μελετούν την ικανότητά τους απέναντι στη φλεγμονή και την παχυσαρκία.
- Τα λευκά καρότα μπορεί να μην έχουν χρώμα αλλά σίγουρα δεν τους λείπει η θρεπτική αξία. Οι ίνες του καρότου διευκολύνουν το πεπτικό σύστημα.
- Τα κίτρινα καρότα περιέχουν β-καροτίνη και λουτεΐνη. Η λουτεΐνη είναι μια χρωστική ουσία η οποία ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό.
- Τα κόκκινα καρότα και όλα τα άλλα χρώματα παρέχουν βιοτίνη, ίνες, κάλιο, βιταμίνες B6, C και K – και το ιχνοστοιχείο μολυβδαίνιο . Το µολυβδαίνιο αποτελεί ένα σηµαντικό ιχνοστοιχείο της διατροφής, όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο.
Η γεύση τους δεν έχει μεγάλη διαφορά όταν τα τρώμε μαγειρεμένα. Όταν τα καταναλώνουμε ωμά τότε μπορούμε να καταλάβουμε τις διαφορές. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι παλιότερα δεν έτρωγαν ποτέ τα καρότα ωμά.
Καροτο – tips
- Τα καρότα που έχουν βαθύ πορτοκαλί χρώμα περιέχουν περισσότερη β-καροτίνη.
- Διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο στο συρτάρι των λαχανικών, αλλά μην τα αποθηκεύετε μαζί με φρούτα. Τα φρούτα αποβάλλουν αιθυλένιο καθώς ωριμάζουν, ένα αέριο το οποίο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια διατήρησης των καρότων.
- Τα ξεφλουδισμένα καρότα χάνουν ορισμένες βιταμίνες τους
- Το βράσιμο στον ατμό και το ψήσιμο είναι οι καλύτερες μέθοδοι μαγειρέματος. Όταν βράζονται σε νερό, σημειώνεται απώλεια θρεπτικών ουσιών.
Διαβάστε επίσης: