Το αίσθημα της πείνας είναι ίσως από τις πιο ισχυρές παρορμήσεις. Μπορεί να συγκριθεί σε ένταση μόνο με την επιθυμία για σεξ. Πρόκειται για δύο ένστικτα που σχετίζονται με την επιβίωση και την διαιώνιση του είδους.
Εντάξει, ας το παραδεχτούμε! Είναι από δύσκολο έως αδύνατο να αντισταθούμε στο αίσθημα της πείνας.
Είναι ωστόσο εντυπωσιακό ότι οι ίδιοι μηχανισμοί που προκαλούν την πείνα, τη διακόπτουν και προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού. Όταν δίνουμε στο σώμα μας αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα εξαφανίζεται το αίσθημα της πείνας.
Υπάρχουν πολλές επιστημονικές θεωρίες του τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και γιατί, όταν πεινάμε!
Σήμερα λόγω της πληθώρας των τροφών έχουμε γίνει πιο εκλεκτικοί στο τι λαμβάνουμε καθημερινά για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες. Είναι αλήθεια ότι κάποιες τροφές είναι πιο ευχάριστες και κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να δίνουμε στο σώμα μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Αφού προσλάβουμε λοιπόν ότι χρειάζεται το σώμα μας, μπορούμε στη συνέχεια να υποκύψουμε και σε κάποια «αμαρτήματα».
Ίσως εκεί ακριβώς οφείλεται και η παροδικότητα της πλειοψηφίας των διαιτητικών προγραμμάτων για απώλεια βάρους. Δεν διαχειρίζεται το αίσθημα της πείνας!
Το αίσθημα της πείνας είναι ο τρόπος του σώματος να μας πει ότι του λείπουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών προκαλεί εκτός των άλλων και αύξηση βάρους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ανεπάρκεια σε μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο.
Ας δούμε κάποια παραδείγματα:
Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη επιθυμία για ζάχαρη.
Η ανεπάρκεια ασβεστίου έχει ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση ενζύμων που είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό.
Η ανεπάρκεια καλίου εμφανίζεται συχνά σε υπέρβαρα άτομα. Το κάλιο βοηθάει την καρδιά και συμβάλλει στην ισορροπία του νερού μέσα στο σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν μέσα στον οργανισμό περιττά οξέα από τα κατάλοιπα ανθυγιεινών τροφών και διαιτητικών φαρμάκων. Όταν τα επίπεδα καλίου είναι φυσιολογικά, το σώμα μπορεί να εξουδετερώσει πιο αποτελεσματικά τα ανεπιθύμητα οξέα. Τα περιττά οξέα παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού και μειώνουν την ικανότητα του σώματος να διασπά τις τροφές. Όταν μειωθούν τα επίπεδα καλίου, συνήθως αυξάνονται υπερβολικά τα επίπεδα νατρίου. Οι παχύσαρκοι με χαμηλό κάλιο και υψηλό νάτριο συνήθως καταναλώνουν πολύ αλάτι. Όσο περισσότερο αλάτι βάζουμε στο φαγητό μας όσο πιο πολύ αλάτι καταναλώνουμε τις έτοιμες συσκευασμένες τροφές τόσο περισσότερο κάλιο χρειαζόμαστε.
Πηγές: «είσαι ό,τι τρως» Δρ. Τζίλλιαν Μακίθ