Οι κόκκοι του κακάο περιέχουν μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3 C, Ε και παντοθενικό οξύ. Το βούτυρο κακάο αποτελεί παλιό γιατροσόφι για τα σημάδια από τον τοκετό. Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν το κακάο ως αντιπυρετικό και προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα του στομάχου και του εντέρου. Μολονότι η σοκολάτα κατηγορείται συχνά για ξηροδερμία, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά κακάο παρουσίασαν αυξημένη ενυδάτωση και μειωμένη απολέπιση του δέρματος. Η επεξεργασία του κακάο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες αντιοξειδωτικών, γι’ αυτό αναζητάτε πάντα προϊόντα που προβάλλουν την περιεκτικότητά τους σε φλαβονόλη. Μια μάσκα με σοκολάτα εφαρμόζεται σε πρόσωπο ή σώμα
Απλώνεται κρύα ή χλιαρή στο δέρμα, ενυδατώνοντάς το, χαρίζοντας σύσφιξη και απαλότητα. Η αίσθηση της σοκολάτας και το φυσικό άρωμά της, δημιουργούν ευεξία, αφού εκλύεται η σεροτονίνη, (γνωστή ως ορμόνη της ευτυχίας).