Τα φασόλια είναι δημοφιλής τροφή σε όλες σχεδόν τις κουλτούρες του κόσμου. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες με πλούσια θρεπτική αξία και με πολλούς τρόπους μαγειρέματος. Το λευκό φασόλι όμως ξεχωρίζει για έναν ακόμη λόγο. Φαίνεται πως μια πρωτεΐνη που περιέχει είναι πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη για το αδυνάτισμα.
Η πρωτεΐνη αυτή μειώνει την πρόσληψη ζάχαρης στο λεπτό έντερο, εμποδίζοντας προσωρινά τη δραστηριότητα του ενζύμου που μετατρέπει το άμυλο σε ζάχαρη. Με τον τρόπο αυτό εμποδίζει προσωρινά την απορρόφηση θερμίδων που προσλαμβάνει ο οργανισμός από τη ζάχαρη.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες – άμυλο και ζάχαρη – διασπώνται και πέπτονται στο σώμα από το ένζυμο α-αμυλάση. Το ένζυμο αυτό τους διασπά και τους μετατρέπει σε γλυκόζη η οποία αν δεν μετατραπεί πλήρως και άμεσα σε ενέργεια θα αποθηκευτεί στο σώμα μας σαν λίπος. Ο συλλογισμός λοιπόν ή ο εξής: αν βρισκόταν ένας τρόπος να μπλοκαριστεί η δράση της α- αμυλάσης, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν να μειωθεί αισθητά το ποσοστό των υδατανθράκων που μετατρέπονται σε γλυκόζη, κατά συνέπεια και η συσσώρευση λίπους.
Έτσι το λευκό φασόλι μπήκε στα σκευάσματα που απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν ή απλά να διατηρήσουν το βάρος τους.
Έρευνα
Μία από τις λίγες κλινικές δοκιμές για τη δράση του εκχυλίσματος λευκού φασολιού στην υγεία δημοσιεύτηκε στο International Journal of Medical Sciences το 2007. Στη μελέτη αυτή, συμμετείχαν 60 ελαφρώς υπέρβαροι εθελοντές των οποίων το βάρος ήταν ουσιαστικά σταθερό για τουλάχιστον έξι μήνες. Για 30 μέρες, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν είτε 445 mg εκχυλίσματος από λευκό φασόλι ή ένα εικονικό φάρμακο την ημέρα (πριν από την κατανάλωση γεύματος πλούσιο σε υδατάνθρακες).
Στο τέλος των 30 ημερών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν πάρει το εκχύλισμα λευκού φασολιού παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση του σωματικού τους βάρους (σε σύγκριση με τα μέλη της ομάδας του εικονικού φαρμάκου).