Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν τα τελευταία χρόνια το πρώτο θέμα στην υγιεινή διατροφή και στην απόκτηση ευεξίας και είναι φυσιολογικό, καθώς υπόσχονται τόσο να διατηρήσουν τη νεανικότητά μας, αλλά και να προφυλάξουν τη συνολική υγεία του οργανισμού μας.
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που δρουν προς εξουδετέρωση των αρνητικών επιδράσεων του οξυγόνου, προστατεύουν τα κύτταρα, δεσμεύουν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες ελαχιστοποιώντας ή και εξουδετερώνοντας τις βλαβερές συνέπειες, θωρακίζοντας την υγεία μας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικές χημικές ουσίες υψηλής ενέργειας που ψάχνουν σταθερά μόρια για να συνδυαστούν. Είναι ασταθή μόρια που παράγονται σε φυσιολογικές συνθήκες από το μεταβολισμό μας, καθώς και από άλλες εξωτερικές επιρροές, όπως η ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, τα τηγανιτά φαγητά κλπ.
Σκεφτείτε το απλά!
Φανταστείτε τον οργανισμό σας σαν ένα μήλο. Όσο δέχεται επιθέσεις από τις ελεύθερες ρίζες, το μήλο σταδιακά οξειδώνεται και σαπίζει. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ενώσεις που θα δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας γύρω από το μήλο για να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν τις αρνητικές επιδράσεις από τις επιθέσεις αυτές.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Πηγές αντιοξειδωτικών στοιχείων είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, το πράσινο τσάι καθώς και ορισμένοι ξηροί καρποί. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα φρούτα που βρίσκονται σε πολύ υψηλές θέσεις στην κλίμακα των προσφερόμενων αντιοξειδωτικών. Π.χ. ρόδι, μάνγκο, βατόμουρα, μύρτιλλα, φραμπουάζ, σταφύλια, αχλάδι κ.α. Ο κανόνας γενικά είναι ότι όσο πιο έντονα και σκούρα χρωματισμένο είναι το φρούτο ή το λαχανικό, (εσωτερικά και εξωτερικά), τόσο πιο έντονη η ευεργετική του δράση, ενώ είναι πολύ σημαντικό να είναι ωριμασμένο σε φυσικές συνθήκες χωρίς λιπάσματα ή άλλα χημικά πρόσθετα (οργανικές καλλιέργειες).
Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής
Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής δεν αποσκοπούν στη θεραπεία ασθενειών, γιατί δεν αποτελούν φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών. Αντίθετα, έχουν θρεπτική και φυσιολογική επίδραση, με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κάποιας ασθένειας.
Η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων κρίνεται αναγκαία, όταν οι διατροφικές μας ανάγκες είναι αυξημένες και δεν μπορούν να καλυφθούν με σωστή διατροφή, ποιοτική αναβάθμιση του διαιτολογίου ή αύξηση της ποσότητας των προσλαμβανόμενων τροφών.