Το αλεύρι είναι ένα συνηθισμένο συστατικό σε πολλά τρόφιμα. Τα περισσότερα έτοιμα τρόφιμα είναι κατασκευασμένα από άσπρο, αλεύρι σίτου. Για τα άτομα που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη ή γι’ αυτά που την αποφεύγουν συνειδητά, υπάρχουν άλλες επιλογές αλεύρων. Όπως:
Ρεβυθάλευρο

Δημοφιλές αλεύρι στη Μέση Ανατολή και την Ινδική κουζίνα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαλάφελ και χούμους.
Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες συνεργάζονται για να επιβραδύνουν την πέψη και να χαρίσουν την αίσθηση της πληρότητας.
Το αλεύρι ρεβιθιού είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία συμβάλλουν θετικά στην τόνωση της υγείας της καρδιάς.
Φτιάξτε το δικό σας αλεύρι
Ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια με μπόλικο νερό και
τα αφήνουμε να στεγνώσουν για αρκετές ώρες, καλύτερα όλη τη νύχτα. Αφού
στεγνώσουν τα βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ρεβύθια λίγα-λίγα στο μπλέντερ και
τα αλέθουμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα πολύ ψιλό αλεύρι. Διατηρείται σε γυάλινα
δοχεία για μία ή δύο εβδομάδες.
Αλεύρι καλαμποκιού

Το αλεύρι καλαμποκιού έρχεται σε λευκές και κίτρινες ποικιλίες και μπορεί να συνδυαστεί με άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη.
Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και μια καλή πηγή των καροτενοειδών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτές οι δύο φυτικές ενώσεις λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μπορούν να ωφελήσουν την υγεία των ματιών μειώνοντας τον ηλικιακό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και μειώνοντας τον κίνδυνο καταρράκτη ( 1 ).
Περιέχει επίσης βιταμίνη Β6, θειαμίνη, μαγγάνιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικό σελήνιο.
Το καλαμποκάλευρο μπορεί να γίνει ψωμί, κέικ, πίτα, κριτσίνια αλλά να καταναλωθεί και ως βρώμη (ή πόριτσ).
Αλεύρι βρώμης

Το αλεύρι βρώμης παρασκευάζεται με άλεση βρώμης ολικής αλέσεως. Παρέχει στα αρτοσκευάσματα περισσότερο γεύση από ό, τι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έχει ως αποτέλεσμα μια υφή μαλακότερη και πιο εύθρυπτη.
Η βρώμη περιέχει έναν τύπο διαλυτής ίνας που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτή η ίνα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, καθώς και στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης.
Είναι επίσης πλούσια σε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, μαγνήσιο, φώσφορο, Β-βιταμίνες και την αντιοξειδωτική ομάδα avenanthramides (βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στη βρώμη). Τα Avenanthramides μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης αυξάνοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου.
Αλεύρι καστανού ρυζιού

Το ριζάλευρο είναι από αλεσμένο καστανό ρύζι . Χρησιμοποιείται συχνά για τη παρασκευή ζυμαρικών και μπορεί να συνδυαστεί με άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη για συνταγές ψωμιού, μπισκότων και κέικ.
Αυτό το αλεύρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ίνες, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του σωματικού βάρους.
Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο και μαγγάνιο, καθώς και ενώσεις του φυτού που ονομάζονται λιγνάνες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι λιγνάνες βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Αλεύρι σόργου

Το αλεύρι σόργου έχει ένα ανοιχτόχρωμο χρώμα και υφή, καθώς και μια ήπια, γλυκιά γεύση. Θεωρείται βαρύ ή πυκνό αλεύρι, συχνά αναμειγνύεται με άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη ή χρησιμοποιείται σε συνταγές που απαιτούν μικρές ποσότητες αλεύρου.
Ο κόκκος σόργου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης. Περιέχει επίσης σίδηρο, καθώς και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
Αλεύρι καρύδας

Το αλεύρι αυτό φτιάχνεται από τον φλοιό της καρύδας, ο οποίος αλέθεται σε πάρα πολύ ψιλή σκόνη … όπως το γνωστό μας αλεύρι. Η ελαφριά υφή του αποδίδει παρόμοια αποτελέσματα με το κανονικό αλεύρι και είναι καλό για ψήσιμο ψωμιού και επιδόρπια. Σημειώστε ότι το αλεύρι καρύδας απορροφά πολύ περισσότερο νερό από το κανονικό αλεύρι ή το αμύγδαλο.
Είναι υψηλό σε λαυρικό οξύ με κορεσμένα λιπαρά. Αυτό το τριγλυκερίδιο μέσης αλυσίδας μπορεί να προσφέρει ενέργεια στο σώμα σας και να βοηθήσει στην μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα σε ίνες του αλεύρου. Το λαυρικό οξύ ενισχύει την ορμονική δραστηριότητα του θυρεοειδούς και το μεταβολισμό του σώματος. Έχει αποδειχτεί επίσης ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Αλεύρι αμυγδάλου

Το αλεύρι αμυγδάλου είναι από τα πιο κοινά άλευρα χωρίς γλουτένη. Είναι φτιαγμένο από αλεσμένα αμύγδαλα, που σημαίνει ότι το δέρμα έχει αφαιρεθεί.
Ένα φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου περιέχει περίπου 90 αμύγδαλα. Μπορεί τυπικά να αντικατασταθεί σε αναλογία 1: 1 στη θέση κανονικού αλεύρου σίτου. Εάν ψήνετε με αυτό το είδος αλεύρου, χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον αυγό. Σημειώστε ότι το κτύπημα θα είναι παχύτερο και το τελικό σας προϊόν πιο πυκνό.
Το αλεύρι αμυγδάλου περιέχει πολλά μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε.
Ωστόσο, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά αυξάνει τον αριθμό θερμίδων του σε 640 ανά φλιτζάνι, δηλαδή 200 θερμίδες περισσότερο από το αλεύρι σίτου.
Ελέγξτε καλά τις ετικέτες όλων των προϊόντων που χρησιμοποιείτε. Μπορεί τα συστατικά τους να είναι ελεύθερα γλουτένης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν υποστεί επεξεργασία σε μια περιοχή χωρίς γλουτένη.
Διαβάστε επίσης: