Η κανέλα είναι μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το δέντρο Cinamomum Celylanicum και Cinamomum Cassia, γνωστό και ως Κασσιά. Καλλιεργείται στην Κεϋλάνη, Ινδία, Κίνα, Αντίλλες και αλλού.
Χορηγούνταν από την αρχαιότητα για διάφορες παθήσεις, χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά της.
Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες από τον 1ο αιώνα μ.Χ. που αναφέρουν ότι 350 γραμμάρια κανέλας άξιζαν όσο 5 κιλά ασήμι. Η κανέλα χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση του κρέατος και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποίησαν για βαλσάμωμα. Στο Μεσαίωνα, οι γιατροί τη χορηγούσαν για τη θεραπεία του βήχα, της βραχνάδας και του πονόλαιμου.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η κανέλα, ήταν και παραμένει ένα εκλεκτό μπαχαρικό με χρήσεις σε πολλούς τομείς.
Πριν μερικά χρόνια, επιστήμονες από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, ανακάλυψαν τυχαία ότι ακόμη και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλας, μπορεί να μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Η ενεργός ουσία στην κανέλα αποδείχθηκε ότι είναι η ουσία MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες. Η ουσία αυτή μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς ινσουλίνης και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη.
Σε πειράματα στο εργαστήριο, η κανέλα βρέθηκε ότι μπορεί να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι νοσηρές για το DNA χημικές ενώσεις οι οποίες παράγονται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό και είναι αυξημένες στους διαβητικούς. Παρατηρήθηκε επίσης πτώση των λιπιδίων και της κακής χοληστερόλης του αίματος που εν μέρει ελέγχονται από την ινσουλίνη.
Δεν είναι τυχαίο που στα περισσότερα ανατολίτικα γλυκά μπαίνει η κανέλα για να εξισορροπήσει τη ζάχαρη που υπάρχει σε αφθονία σ’αυτά.
Επίσης, η κανέλα είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, για την ηλεκτρολυτική ισορροπία και πολλές ακόμη βιοχημικές διεργασίες. Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για την μεταβολική διαταραχή των διαβητικών, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του μαγνησίου, επομένως η κανέλα δρα θεραπευτικά.
Επισημαίνεται ότι η ενεργός, ωφέλιμη ουσία της κανέλας, δεν περιέχεται στο λάδι κανέλας αλλά στη σκόνη του μπαχαρικού αυτού. Η προσθήκη σκόνης κανέλας στη διατροφή μας, σε επιδόρπια, σε φρυγανιές, δημητριακά, χυμούς, στο τσάι ή στον καφέ θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη.
Μοναδικές ιδιότητες
Η επιστήμη της βοτανοθεραπείας υποστηρίζει ότι η κανέλα παρουσιάζει: θερμαντικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές κατά των ιών και του μετεωρισμού ιδιότητες. Επίσης παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριακή δράση, ενώ σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν την αντιμυκητιακή της δράση.
Υποστηρίζεται ακόμη ότι η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό, αλλά και σε παρόμοιες καταστάσεις όπου επιπρόσθετα εμφανίζεται και ναυτία.
Χρειάζεται να επισημανθεί ότι η κανέλα δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου 2. Η δράση της είναι κυρίως προληπτική ή ενισχυτική.
Ενυδατική αντιγηραντική μάσκα
Υλικά
- 1/4 του κουταλιού κανέλα σκόνη
- 1 κουταλάκι μέλι Forever Bee Honey
- 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και απλώνουμε το μίγμα στο πρόσωπο και το λαιμό… αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Αφήνουμε περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένουμε με άφθονο δροσερό νερό.