Η ζάχαρη από το σακχαρότευτλο ή το ζαχαροκάλαμο φτάνει στα χέρια μας μετά από πολλές χημικές κατεργασίες , προκειμένου να απομακρυνθούν οι ακαθαρσίες και να γίνει πιο λευκή σε χρώμα, όπως το γνωστό σε μας προϊόν σε μορφή κρυστάλλων. Με αυτόν τον τρόπο όμως απομακρύνονται και τα πολύτιμα συστατικά της, όπως οι βιταμίνες, οι πρωτεΐνες και τα ιχνοστοιχεία. Έτσι, το μόνο που μένει, είναι μία γλυκαντική ουσία που τα τελευταία χρόνια τείνουμε να καταναλώνουμε σε υπερβολικές ποσότητες, με βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας.
Αν η διατροφή περιέχει πολλή ζάχαρη μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα γλυκόζης που κυκλοφορεί στο αίμα. Η αυξημένη γλυκόζη οδηγεί στην εμφάνιση προβλημάτων σακχάρου, όπως ο σακχαροδιαβήτη.
Τα συμπτώματα είναι η δίψα, η συχνή ανάγκη για ούρηση, τα προβλήματα όρασης, η κόπωση και επανειλημμένες λοιμώξεις. Μια διατροφή με επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αυτοσυγκέντρωση, υπερκινητικότητα και επιθετικότητα.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Συνήθως οι τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη και πρόσθετα παρουσιάζουν έλλειψη χρωμίου. Το χρώμιο είναι απαραίτητο για τον έλεγχο του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Όταν το σάκχαρο ξεφύγει από τον έλεγχο του οργανισμού, μπορεί να προκύψουν αυτά τα προβλήματα συμπεριφοράς.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βήματος 19/04/2011
«Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ή η ζάχαρη – δεν υπάρχει καμία διαφορά. Η ουσία είναι ότι είναι κακά – εξίσου κακά, εξίσου δηλητηριώδη» τόνισε ο δρ. Ρόμπερτ Λάστιγκ, ειδικός ορμονικών διαταραχών σε παιδιά και ειδικός παιδικής παχυσαρκίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το βίντεο από μία διάλεξη του καθηγητή, τον Μάιο του 2009, με τίτλο «Ζάχαρη: Η Πικρή Αλήθεια» και θέμα τη βιοχημεία της φρουκτόζης και την ανθρώπινη φυσιολογία, μετρά περισσότερες από 800.000 επισκέψεις στο YouTube, με 50.000 νέους θεατές κάθε μήνα. Ο δρ. Λάστιγκ υποστηρίζει ότι η ζάχαρη είναι «τοξική» και «δηλητηριώδης» για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Αν ο καθηγητής έχει δίκιο, τότε η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δεν ευθύνεται μόνο για την εκτόξευση του αριθμού των υπέρβαρων Αμερικανών τα τελευταία 30 χρόνια: πολλές σύγχρονες σοβαρές ασθένειες, γνωστές ως ασθένειες του δυτικού κόσμου – καρδιοαγγειακές παθήσεις, υπέρταση και καρκίνος – προκαλούνται από διατροφικές συνήθειες στις οποίες κυριαρχεί η ζάχαρη.
Το μόριο της φρουκτόζης που περιέχεται στη σακχαρόζη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης μεταβολίζονται κατά κύριο λόγο από το ήπαρ, ενώ η γλυκόζη της ζάχαρης και οι αμυλούχες τροφές μεταβολίζονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Η κατανάλωση ζάχαρης σημαίνει μεγαλύτερο «φόρτο εργασίας» για το ήπαρ, που μετατρέπει τη φρουκτόζη σε λίπος.
Αυτό προκαλεί μία κατάσταση, γνωστή ως ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, η οποία ευθύνεται για την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη τύπου 2. Επίσης συνδέεται με την εμφάνιση, αρκετών μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες για τον καρκίνο, το πρόβλημα με την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη οδηγεί στην έκκριση περισσότερης ινσουλίνης και η ινσουλίνη ευνοεί την ανάπτυξη όγκων.
Αν είναι η ζάχαρη που προκαλεί την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, τότε σύμφωνα με ειδικούς, είναι δύσκολο να μην τη συνδέσουμε με τον καρκίνο – ή τουλάχιστον ορισμένες μορφές, όπως ο καρκίνος του στήθους και του παχέος εντέρου. «Έχω εξαλείψει την επεξεργασμένη ζάχαρη από τη διατροφή μου και καταναλώνω όσο λιγότερη ζάχαρη μπορώ» είπε ο δρ. Κρεγκ Τόμσον, πρόεδρος του Αντικαρκινικού Κέντρου Μεμόριαλ Σλόαν – Κέτερινγκ στη Νέα Υόρκη. Και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο μειώνω τις πιθανότητες να αναπτύξω καρκίνο».
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κατεργασμένων ή έτοιμων τροφίμων, τα οποία περιέχουν ζάχαρη, όχι μόνο παχαίνει ή μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, αλλά επίσης συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης (HDL-C), καθώς και με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες μελέτες που ασκούν πίεση στις εταιρίες τροφίμων να παράγουν πιο υγιή προϊόντα. Ήδη ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας, έχουν επιβάλει φόρο στην κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, προκειμένου να καλύψουν τα ιατρικά έξοδα από παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Η ζάχαρη ένας ακόμη εχθρός του δέρματός μας!
Αν μέχρι τώρα θεωρούσατε τον ήλιο τον Νο1 υπαίτιο για τις ρυτίδες, σημειώστε λάθος. Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η ζάχαρη είναι εξίσου βλαβερή για την καλή μας εμφάνιση.
Πως; Εξαιτίας μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση κατά την οποία η ζάχαρη στο αίμα προσκολλάται στις πρωτεΐνες και σχηματίζονται νέα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται AGEs. Όσο περισσότερη ζάχαρη λαμβάνουμε τόσο περισσότερα τέτοια νέα μόρια αναπτύσσονται. Τι κάνουν όμως τα AGEs; Διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, παράγοντες ζωτικούς για την υγεία και τη φρεσκάδα του δέρματος. Οι δύο αυτοί παράγοντες χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται εύθραυστοι. Αυτό οδηγεί στη χαλάρωση του δέρματος και στις ρυτίδες.
Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή μετά τα 35 χρόνια ζωής του ανθρώπου και γίνονται όλο και πιο έντονα με την πάροδο του χρόνου. Έχει υπολογισθεί ότι το 50% της γήρανσης οφείλεται στη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην British Journal of Dermatology.
Σήμερα δυστυχώς, δεν καταναλώνουμε μόνο την ποσότητα που προσθέτουμε στα εδέσματα που παρασκευάζουμε ή στα ροφήματα και ποτά που φτιάχνουμε, αλλά και αυτή που περιέχεται σε πολλά από τα τρόφιμα που παίρνουμε έτοιμα. Μάλιστα, αυτή η «κρυμμένη» ποσότητα ζάχαρης είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο ύπουλη, καθώς δεν τη συνειδητοποιούμε άμεσα.
Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όταν αγοράζουμε έτοιμα προϊόντα και να διαβάζουμε σχολαστικά τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία τους.