Η βιταμίνη C γνωστή και ως ασκορβικό οξύ έχει τεράστια σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι αναγκαία για τις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες, όπως: η σύνθεση του κολλαγόνου, η διατήρηση της σταθερότητας των αιμοφόρων αγγείων, το μεταβολισμό των αμινοξέων και της απελευθέρωσης των διαφόρων ορμονών στα επινεφρίδια.
Η βιταμίνη C δεν συντίθεται από τον οργανισμό, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψή της, είτε με την τροφή, είτε με χυμούς, είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
Με το κάπνισμα, το νέφος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που υπάρχει στον οργανισμό καταστρέφεται, για αυτό άλλωστε συνιστάται οι καπνιστές να πίνουν πολλούς χυμούς πλούσιους στη βιταμίνη.
Από την άλλη η βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Βρώμη, πίτουρο βρώμης και πλιγούρι βρώμης περιέχουν ένα συγκεκριμένο τύπο ινών γνωστό ως β-γλυκάνη. Από το 1963, μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις αυτής της φυτικής ίνας στα επίπεδα χοληστερόλης. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη (πάνω από 220 mg / dl), κατανάλωση μόλις 3 γραμ. διαλυτών φυτικών ινών βρώμης ανά ημέρα, μειώνει την ολική χοληστερόλη συνήθως από 8-23%. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι κάθε πτώση 1% στις τιμές χοληστερόλης μεταφράζεται σε μείωση κατά 2% του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine ( 8 Σεπτεμβρίου 2003 ) επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες, όπως η βρώμη, βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Σχεδόν 10.000 Αμερικανοί ενήλικες συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη και παρακολουθήθηκαν για 19 χρόνια. Όσοι κατανάλωναν φυτικές ίνες και συγκεκριμένα 21 γραμμάρια την ημέρα, είχαν μείωση 12% στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 11% λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν το λιγότερο, 5 γραμμάρια ημερησίως. Όσοι δε, έτρωγαν υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα. Μείωση 15% στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 10% στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C ΜΕ ΠΙΤΟΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ
Έχει διαπιστωθεί ότι όταν η βιταμίνη C λαμβάνεται σε συνδυασμό με πίτουρο βρώμης, οι θεραπευτικές της ιδιότητες αυξάνονται.
Αν μπορείτε να φάτε πλιγούρι βρώμης, χωρίς προβλήματα, η έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός της βιταμίνης C με βρώμη έχει συνεργική δράση. Στην ουσία το πίτουρο βρώμης οδηγεί στην πληρέστερη απορρόφηση της βιταμίνης από τον οργανισμό.
1 σκέψη για το "Βιταμίνη C & Βρώμη…μια σχέση στοργής"