Το χρώμιο συναντάται στη φύση σε τρεις σταθερές μορφές: ως μεταλλικό χρώμιο, ως χρώμιο (III) και ως χρώμιο (VI).
Το χρώμιο III (τρισθενές χρώμιο) είναι η σταθερότερη μορφή από τις άλλες δύο και είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη υγεία, γιατί συμβάλλει μαζί με την ινσουλίνη στη διατήρηση κατάλληλων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Για την ακρίβεια το χρώμιο είναι απολύτως απαραίτητο για τη λειτουργία της ινσουλίνης.
Το πικολινικό χρώμιο είναι μια χρωμιούχος ένωση, η οποία αναπτύχθηκε από το «Εργαστήριο Έρευνας για την Ανθρώπινη Διατροφή» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Συνιστάται η καθημερινή λήψη 50 έως 100 μικρογραμμαρίων χρωμίου για τη σωστή διατροφή καθώς έχει βρεθεί ότι η άσκηση και η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε χρώμιο.
Η έλλειψη χρωμίου από τη διατροφή προκαλεί πολλά προβλήματα σχετικά με τον έλεγχο βάρους, την ενέργεια και τη μυϊκή ανάπτυξη. Η ινσουλίνη απαιτεί την παρουσία χρωμίου για τη σωστή λειτουργία της, ώστε να διασφαλίζεται η ικανοποιητική χρησιμοποίηση του σακχάρου από το κύτταρο και η αποφυγή της συσσώρευσής του στο αίμα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του διαβήτη.
Ένας άλλος λόγος για την πρόσληψη χρωμίου από τη διατροφή είναι ότι παρέχει στον οργανισμό μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, ενώ παράλληλα συντελεί στη χρησιμοποίηση των υδατανθράκων για την παραγωγή ενέργειας, ώστε να μην αποθηκεύονται στον οργανισμό με τη μορφή λίπους.
Στο βιβλίο “The Chromium Program” του δρ. Τζέφρυ Φίσσερ αναφέρονται τα εξής:
« Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το χρώμιο μπορεί να προσφέρει σημαντικότατη βοήθεια στο σχηματισμό μυών και στην ελάττωση του λίπους, ενώ παράλληλα συνεισφέρει σημαντικά στην ελάττωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του μεταβολισμού του σακχάρου του αίματος.»
Έχει επίσης ανακαλυφθεί ότι το χρώμιο συμβάλλει στην απομάκρυνση του λίπους χωρίς να επηρεάζεται ο μυϊκός ιστός, χάρη στην επιτάχυνση της καύσης ενός συγκεκριμένου είδους λίπους, το οποίο ονομάζεται «φαιό λίπος».
Δύναμη, Αντοχή και Ενέργεια
Το σύνολο σχεδόν της ενέργειας του σώματος προσλαμβάνεται από το σάκχαρο αίματος, το οποίο προέρχεται από τους υδατάνθρακες και το υπόλοιπο9, από την καύση λιπών και πρωτεϊνών. Η ινσουλίνη και το χρώμιο όχι μόνο διασφαλίζουν την ταχεία απορρόφηση του σακχάρου από το αίμα, αλλά και την ταχεία μετατροπή του σε γλυκογόνο. Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται πρώτα σε γλυκόζη και στη συνέχεια σε γλυκογόνο και αποθηκεύονται στο ήπαρ και τους μυς. Ένας αθλητής μπορεί ακολούθως να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο γλυκογόνο για να προσλάβει ενέργεια.
Που το βρίσκουμε
Το χρώμιο υπάρχει παντού γύρω μας. Στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, καθώς και σε πάρα πολλά τρόφιμα. Η ποσότητά του στα φαγητά είναι μικρή και ποικίλλει ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο που υπάρχει στο περιβάλλον, αλλά και ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο κατά τη διάρκεια παρασκευής τους. Σε γενικές γραμμές, το κρέας, τα οστρακοειδή, τα ψάρια, τα αβγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και κάποια φρούτα και λαχανικά είναι καλές πηγές χρωμίου.
Τα διατροφικά συμπληρώματα χρωμίου είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή, για 5 κυρίως λόγους
1ον Απώλεια βάρους
2ον Ελάττωση του λίπους
3ον Δόμηση μυών
4ον Μείωση της χοληστερόλης
5ον Αύξηση της ενέργειας
Συνιστώμενη δόση
Διατροφικές κοινότητες σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, θεωρούν την καθημερινή πρόσληψη των 30-100 μg αρκετή για εφήβους και ενήλικες. Αυτό έρχεται σε συμφωνία και με τη Συνιστώμενη Διαιτητική Παροχή των 40 μg Cr3+ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΟΔΗΓΙΑ 2008/100/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ης 28ης Οκτωβρίου 2008. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:285:0009:0012:EL:PDF
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (European Scientific Committee on Food ) δήλωσε:
«Σε έναν περιορισμένο αριθμό ερευνών σε ανθρώπους, δεν υπήρχαν ενδείξεις για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, που να απορρέουν από τη συμπληρωματική πρόσληψη χρωμίου, για επίπεδα πρόσληψης έως και 1mg χρώμιο/ημέρα.»
Scientific Committee on Food (2003) Opinion of the Scientific Committee on Food on the tolerable upper intake level of trivalent chromium. http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out197_en.pdf