Το ξύδι καρύδας είναι ένα βασικό προϊόν στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδική κουζίνα που σιγά σιγά ανακαλύπτει και η Δύση.
Φτιάχνεται από το χυμό των λουλουδιών των καρύδων, με ζύμωση 8-12 μηνών μετατρέπεται σε ξύδι.
Το ξύδι καρύδας έχει ελαφρώς ηπιότερη γεύση από το μηλόξυδο και χαρίζει μια γλυκύτητα σε dressings, μαρινάδες, σούπες και ζεστά πιάτα.
Υποστηρίζεται ότι προσφέρει μια σειρά από οφέλη στην υγεία, όπως απώλεια βάρους, βελτιωμένη πέψη, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και υγιέστερη καρδιά. Διαβάστε παρακάτω 5 οφέλη και χρήσεις του που πηγάζουν από την επιστημονική έρευνα.
1. Περιέχει προβιοτικά, πολυφαινόλες και θρεπτικά συστατικά
Το ξύδι καρύδας είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών, καθώς ο χυμός που χρησιμοποιείται είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και κάλιο. Περιέχει επίσης χολίνη, βιταμίνες Β, σίδηρο, χαλκό, βόριο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο ( 1 ).
Η έρευνα έδειξε ότι το ξύδι καρύδας παρέχει μια σειρά πολυφαινολών-ωφέλιμων φυτικών ενώσεων που μπορούν να προστατεύσουν από παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις ( 2 , 3 ).
Επιπλέον, λόγω της διεργασίας ζύμωσης 8 έως 12 μηνών, το ξύδι καρύδας είναι επίσης πηγή βακτηρίων φιλικών προς το έντερο που είναι γνωστά ως προβιοτικά ( 4 ).
Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί όντως τα λουλούδια καρύδας και όχι νερό καρύδας. Το νερό περιέχει πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά και η ζύμωση γίνεται τεχνητά με την προσθήκη ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο ή μηλόξυδου.
Ας έχουμε επίσης υπόψην μας το εξής: το ξύδι καρύδας χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα συμβάλλει ιδιαίτερα στη διατροφή σας. Δλδ μην βασιστείτε στην κατανάλωση του εν λόγω ξυδιού για την λήψη των προβιοτικών σας.
2. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη
Το ξύδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 2.
Ακριβώς όπως το μηλόξυδο , το ξύδι καρύδας περιέχει οξικό οξύ – την κύρια δραστική ουσία στο ξύδι.
Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι το οξικό οξύ μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές του σακχάρου μετά από ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα. ( 5 , 6 , 7 ).
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ξίδι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη και να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη κατά 34% ( 8 , 9 , 10 , 11 ).
3. Μπορεί να μειώσει την πείνα και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
Το ξύδι καρύδας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε .
Δεν είναι μόνο απαλλαγμένο από θερμίδες, αλλά περιέχει επίσης οξικό οξύ, μια ένωση που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της πείνας και στο να αισθανθείτε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που πρόσθεσαν ξύδι σε ένα γεύμα τους κατανάλωναν έως και 275 λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με εκείνους που δεν έβαζαν ξύδι ( έρευνα1, έρευνα2).
Σε άλλη μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν 1-2 κουταλιές της σούπας (15-30 ml) ξύδι ανά ημέρα έχασαν έως και 3,7 κιλά και μείωσαν το σωματικό τους λίπος κατά 0,9%.
Δεν υπάρχουν μελέτες ειδικά για το ξύδι καρύδας. Ωστόσο, δεδομένου ότι περιέχει την ίδια δραστική ουσία με άλλους τύπους ξιδιού, μπορεί να δράσει με τον ίδιο τρόπο.
4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς
Το ξύδι καρύδας μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας.
Εν μέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται στην περιεκτικότητα σε κάλιο του χυμού καρύδας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Το κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου (διαβάστε σχετικά 1, 2 )
Μελέτες σε ζώα δείχνουν περαιτέρω ότι το ξύδι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης ενώ αυξάνει την “καλή” HDL χοληστερόλη.
Έρευνα σε ανθρώπους, έδειξε ότι η λήψη 1-2 κουταλιών (15-30 ml) ξύδι καθημερινά μπορεί να συμβάλει στη μείωση του λίπους της κοιλιάς και των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα – δύο επιπλέον παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις ( έρευνα ).
5. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό
Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ξύδι καρύδας περιέχει προβιοτικά και οξικό οξύ. Το οξικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ιών και βακτηριδίων. Για παράδειγμα είναι αποτελεσματικό ενάντια στα βακτηρίδια Ε. Coli , μια γνωστή αιτία δηλητηρίασης από τρόφιμα ( έρευνα ).
Τι μπορείτε να κάνετε; απλά προσθέστε λίγο ξύδι στο νερό που πλένετε τα φρούτα σας. Ακόμη κι αυτή η απλή μέθοδος μπορεί να μειώσει τα βακτήρια έως και 90% και τους ιούς έως και 95% ( σχετική έρευνα ).
Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.
Διαβάστε επίσης: