Γνωρίζουμε ότι η χρόνια φλεγμονή είναι ένοχος για σχεδόν όλες τις ασθένειες του πλανήτη. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή, τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε καθημερινά είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους ενόχους. Η χρόνια φλεγμονή προσβάλλει το έντερο, αλλά τελικά γίνεται συστηματική, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος.
Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με καφεΐνη και τελειώνουν την ημέρα τους με χαλαρωτικά (όπως κρασί, μπύρα ή κάποιο έτοιμο φαγητό). Πιστεύουν ότι αυτό τους βοηθά να αντεπεξέλθουν στο άγχος, να περάσουν την ημέρα τους και γι ‘αυτό επαναλαμβάνουν αυτό τον κύκλο ξανά και ξανά. Επίσης, πολλοί τείνουμε να καταναλώνουμε όλο και περισσότερη ζάχαρη κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς αυτή συχνά συμπεριλαμβάνεται σε τρόφιμα υπεράνω υποψίας όπως το κέτσαπ ή το γλυκαντικό σε γάλα αμυγδάλου. Όλα αυτά έχουν σωρευτική επίδραση στη φλεγμονή – ας δούμε τα τρία κύρια τρόφιμα / ποτά που προκαλούν φλεγμονή: αλκοόλ, καφεΐνη και ζάχαρη:
Ζάχαρη
Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονές και είναι επιζήμια για το έντερο και τη γενική υγεία σας. Συμβάλλει σε πολλές χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακές, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.
Διαβάστε σχετικά: Ζάχαρη….μια πικρή ιστορία
Η ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία θα οδηγήσει το πάγκρεας να εργάζεται υπερωρίες καθώς πρέπει να εκκρίνει όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αποτελεί μείζονα αιτία διαβήτη, αγγειακών και καρδιακών παθήσεων. Όλα αυτά τα προβλήματα υγείας θα καταστρέψουν και θα επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας.
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν την επίδραση της ζάχαρης στην υγεία τους και προσπαθούν να αποφύγουν ή να μειώσουν την πρόσληψή της, αλλά τα λεγόμενα υγιή σάκχαρα φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι αυτά τα σάκχαρα προκαλούν επίσης φλεγμονή και ότι είναι επιβλαβή για τη γενική υγεία. Αυτά είναι τα σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα, ή το γάλα από φυτικές πηγές κλπ. Μεγάλες ποσότητες φρούτων (φρουκτόζη) μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ή να επιδεινώσουν την φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί επίσης σε πολλές άλλες ανισορροπίες που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα φλεγμονής. Η ορμόνη λεπτίνη – που ρυθμίζει το αίσθημα κορεσμού – είναι ένα καλό παράδειγμα. Λογικά θα έπρεπε να μην αισθάνεστε πεινασμένοι αν έχετε πολλές ορμόνες λεπτίνης. Ωστόσο, οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι δεν ανταποκρίνονται στη λεπτίνη, ακόμη και αν έχουν υψηλά επίπεδα.
Επομένως, τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης δεν «διαβάζονται» από τον εγκέφαλο έτσι ώστε να γνωρίζει το σώμα ότι είναι χορτάτο. Αυτό οδηγεί σε ένα ακόμη πρόβλημα, δηλαδή την αντοχή στη λεπτίνη. Πολλή ζάχαρη οδηγεί στην αντίσταση στην ινσουλίνη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντοχή στη λεπτίνη και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους και όλα αυτά μαζί να αυξήσουν τη φλεγμονή.
Έτσι, στο ερώτημα πόση ζάχαρη ανά ημέρα θα ήταν ασφαλής για κατανάλωση, η απάντηση είναι: λιγότερα από 25 γραμμάρια/ημέρα, εάν θέλετε να διατηρήσετε την φλεγμονή υπό έλεγχο.
Καφεΐνη
Οι άνθρωποι τείνουν να αντιδρούν πολύ διαφορετικά από την πρόσληψη καφεΐνης. Όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα ή αργά μεταβολίζεται στο σώμα – μερικοί άνθρωποι χρειάζονται και τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ άλλοι παίρνουν «τη δόση τους» απλά μυρίζοντας τον καφέ. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας για να μάθετε τι σήματα σας δίνει.
Ο τρόπος που πίνετε τον καφέ σας έχει επίσης σημασία – εάν τον πίνετε με πολλή ζάχαρη και με κρέμες γάλακτος που περιέχουν πολλή ζάχαρη, θα έχει εντελώς διαφορετική επίδραση από τον μαύρο καφέ. Το αποτέλεσμα που έχει στη φλεγμονή θα ποικίλει επίσης πολύ.
Η καφεΐνη αφυδατώνει, οπότε βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό. Λοιπόν, πόση καφεΐνη πρέπει να λαμβάνουμε κάθε μέρα; Περισσότερο ή λιγότερο από 50 γραμμάρια / ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα θα ήταν μια ασφαλής ποσότητα, μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτή θα έδινε έκκριση ινσουλίνης, γεγονός που θα οδηγήσει σε όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Θα αυξήσει επίσης την επιθυμία για υδατάνθρακες και ζάχαρη και τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Αλκοόλ
Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι η μέτρια ή μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ωστόσο, μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του εντέρου. Ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού θα έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα από ότι ένα αλκοολούχο ποτό. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να σας αφυδατώσει, γι ‘αυτό και πάλι είναι πολύ σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό όταν καταναλώνετε αλκοόλ. Η κατανάλωση ποτού έως τρεις φορές την εβδομάδα θεωρείται ασφαλής χωρίς να επιβαρύνει τη φλεγμονή.
Είναι σημαντικό να βρούμε ισορροπία στη ζωή και όσα επηρεάζουν και επιβαρύνουν τη χρόνια φλεγμονή να τα καταναλώνουμε περιστασιακά. Μπορούμε να κρατήσουμε τα κύτταρα μας νέα και να διαχειριστούμε τη φλεγμονή με τη πρόσληψη της ζάχαρης, του οινοπνεύματος και της καφεΐνης ως πολυτέλεια!
πηγή: ecowatch.com
Διαβάστε επίσης: