Η λατινική του ονομασία είναι Taraxacum officinale και άλλες ονομασίες με τις οποίες το συναντούμε είναι, αγριοράδικο, πικραλίδα ή αγριομάρουλο. Η αγγλική του ονομασία είναι Dandelion δόντι του λιονταριού λόγω του σχήματος των φύλλων του.
Οι αρχαίοι έλληνες και οι ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Επίσης πολύ γνωστό στην κινέζικη ιατρική και στους άραβες ιατρούς. Ευρεία χρήση είχε και στο μεσαίωνα.
Το Ταραξάκο είναι από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά φυτά. Παρασκευάζονται από αυτό εκχυλίσματα, βάμματα και διαλύματα.
Το φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, D σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο.
Το ταραξάκο είναι ήπιο, αλλά εξαιρετικό εναλλακτικό διουρητικό, κατάλληλο για χρόνιες καταστάσεις. Το γεγονός ότι περιέχει κάλιο, προστατεύει τον οργανισμό από απώλειες καλίου, μειονέκτημα που παρουσιάζουν τα περισσότερα χημικά διουρητικά
Το φυτό περιέχει ένα λευκό γαλακτώδη χυμό (Latex).
Η ρίζα και ο γαλακτώδης χυμός περιέχουν μια πικρή ουσία: τη λακτουπικρίνη (τερπενική λακτόνη), καθώς και τανίνες, ινουλίνη καουτσούκ, τριτερπένια, κουμαρίνες, καροτενοειδή και άλλα.
Τα φύλλα, με τα οποία την άνοιξη μπορεί κανείς να κάνει μια τονωτική και «αποτοξινωτική» σαλάτα (μόνο με νεαρά φύλλα), περιέχουν βιταμίνες Α, C, Β και ίχνη μεταλλικά άλατα (κάλιο, σίδηρος), πικρούς γλυκοσίδες, μαννιτόλη. Πλούσια πηγή βιταμίνης Α, 100γραμ. φύλλων ταραξάκου, αποδίδουν 14.000 I.U. βιταμίνης Α!
Θεωρείται ιδανικό για την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και τη διέγερση των εκκρίσεων της χολής, με αποτέλεσμα να κρατά σε χαμηλά επίπεδα την χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια αλλά και να καθαρίζει το αίμα απομακρύνοντας κάθε μορφής τοξίνες.
Συντελεί στο μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπών και θεωρείται σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια αδυνατίσματος και καλής υγείας. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για μυϊκούς ρευματισμούς και έχει θετική επίδραση σε δερματικές παθήσεις (έκζεμα, ψωρίαση, ακμή), αλλά και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.Η ρίζα του ταραξάκου είναι ήπιο τονωτικό, καθαρτικό, διουρητικό, πολύτιμο για τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα. Η σπουδαιότερη όμως απ’ όλες τις ιδιότητες του είναι ότι χαμηλώνει τη χοληστερίνη. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι περιέχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και περισσότερη Βιταμίνη Α από το καρότο. Επίσης είναι κατά της παχυσαρκίας και της ακμής.
Προφυλάξεις: Είναι από τα πιο ασφαλή φυτά, χωρίς παρενέργειες.