Όπως τα μαλλιά έτσι και τα νύχια επηρεάζονται άμεσα από την ποσότητα αλλά κυρίως την ποιότητα της διατροφής. Το πόσο εύκολα σπάνε, αν ξεφλουδίζουν ή εμφανίζουν λευκά στίγματα, είναι στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή.
Οι διάφορες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά προκαλούν τα εξής προβλήματα:
Έλλειψη βιταμίνης Α και ασβεστίου τα καθιστά ξηρά και εύθρυπτα. Χωρίς το ασβέστιο τα νύχια χάνουν τη δύναμη και την αντοχή τους και γίνονται πιο ευαίσθητα και στεγνά. Το ασβέστιο μπορούμε να το πάρουμε από τροφές-πηγές όπως τα γαλακτοκομικά, τα σκουροπράσινα λαχανικά, το σουσάμι και κάποια λαχανικά και ψάρια.
Έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β προκαλεί εύθραστα νύχια που εμφανίζουν ρωγμές.
Έλλειψη Β12 δημιουργεί ξηρά και σε αρκετές περιπτώσεις υπερβολικά κυρτά και καμπύλα.
Έλλειψη πρωτεϊνών εκδηλώνεται με λευκές ραβδώσεις. Η πρωτεΐνη είναι βασική δομική μονάδα των νυχιών (κυρίως με τη μορφή της κερατίνης) και για αυτό η πρόσληψη του σημαντικού αυτού θρεπτικού συστατικού επηρεάζει την εμφάνιση αλλά και τη σκληρότητα των νυχιών.
Έλλειψη σιδήρου δημιουργεί νύχια που σπάνε εύκολα ή νύχια κοίλα με ανασηκωμένη άκρη.
Ανάλογα με το είδος του προβλήματος που εντοπίζει κανείς, φροντίζει να ισορροπήσει τη διατροφή του. Επιπλέον για να προληφθούν προβλήματα όπως η κύρτωση και η ξηρότητα, μπορεί να βοηθήσει η εφαρμογή ενυδατικής λοσιόν, ειδικά για όσες χρησιμοποιούν κοινό σαπούνι αρκετά συχνά. Η επιλογή ενός σαπουνιού με πλούσια ενυδατικά στοιχεία, ήπιου με ελεγχόμενο pH, είναι μια καλή αρχή.