Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Βρίσκονται σε διάφορα είδη τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, η περιεκτικότητα τους στα τρόφιμα εξαρτάται από το είδος του τροφίμου καθώς επίσης και από τον τρόπο που έχει αυτό αποθηκευτεί και επεξεργαστεί.
Πίνακας Βιταμινών*
Βιταμίνη Α (β-καροτένιο) Πηγή: Γάλα, αυγά, καρότα, γλυκοπατάτες, σπανάκι
Πιθανά οφέλη: Μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση της υγιούς όρασης, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της υγείας των οστών, μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην ακεραιότητα των κυττάρων και στην αντίσταση κατά των λοιμώξεων. Επανορθώνει και διατηρεί τους ιστούς. |
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)Πηγή: Φακές, αρακάς, μακρύκοκκο καφέ ρύζι
Πιθανά οφέλη: Μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση της πνευματικής λειτουργίας, βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην καλή λειτουργία των νεύρων. |
Βιταμίνη Β2 (ριζοφλαβίνη)Πηγή: Άπαχα κρέατα, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Πιθανά οφέλη: Βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης των κυττάρων, βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού |
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)Πηγή: Γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, ψάρια, ξηροί καρποί, αυγά
Πιθανά οφέλη: Βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης των κυττάρων, βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού |
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)Πηγή: Φασόλια σόγιας, φακές
Πιθανά οφέλη: Βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη σύνθεση ορμονών |
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)Πηγή: Φασόλια, ξηροί καρποί, όσπρια, ψάρια, κρέας, σιτηρά ολικής άλεσης
Πιθανά οφέλη: Μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στο μεταβολισμό λιπών και πρωτεϊνών και στο σχηματισμό αιμοσφαιρίνης |
Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ)Πηγή: Φασόλια, όσπρια, εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά
Πιθανά οφέλη: Μπορεί να αποτρέψει τη γέννηση παιδιών με προβλήματα στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη |
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)Πηγή: Αυγά, κρέας, πουλερικά, γάλα
Πιθανά οφέλη: Μπορεί να συνεισφέρει στη συντήρηση της πνευματικής λειτουργίας, βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και υποστηρίζει το σχηματισμό κυττάρων αίματος |
Βιταμίνη ΒιοτίνηΠηγή: Σολομός, γαλακτοκομικά, αυγά
Πιθανά οφέλη: Βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη σύνθεση ορμονών |
Βιταμίνη C (Χοληκαλσιφερόλη)Πηγή: Εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδιο, κόκκινες και πράσινες πιπεριές
Πιθανά οφέλη: Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα, μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση της υγείας των οστών και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει θεμελιώδη σημασία στη σύνθεση του κολλαγόνου |
Βιταμίνη DΠηγή: Ηλιακό φως, ψάρια, εμπλουτισμένο γάλα, δημητριακά
Πιθανά οφέλη: Βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου, μπορεί να συνεισφέρει στην υγεία των οστών και στην υγιή λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων |
Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη)Πηγή: Ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φουντούκια, γογγύλια
Πιθανά οφέλη: Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα, μπορεί να συνεισφέρει στην υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Έχει χαρακτηρισθεί ως η «βιταμίνη του έρωτα» καθώς μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλικότητα και τη γονιμότητα. Συμβάλλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, Βελτιώνει την κυκλοφορία, διαστέλλει τα αγγεία, επανορθώνει τους ιστούς. |
Γνωρίζετε ότι:
Η καλύτερη χρονική στιγμή για τη λήψη λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως βιταμινών Α/Βήτα καροτενίου, Ε, D, K, είναι πριν από τα γεύματα.
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως αυτές του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, F κλπ, λαμβάνονται κατά τη διάρκεια ή μετά από τα γεύματα;