Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφτιαξαν χυλό δημητριακών από βρώμη. Η καλλιέργεια της βρώμης ξεκίνησε στην Αμερική με τους πρώτους Βρετανούς μετανάστες στις αρχές του 17ου αιώνα. Η επιρροή των Βρετανών Κουάκερων ενέπνευσε την εμπορική ονομασία «Quaker Oats».
Η βρώμη περιέχει επαρκή ποσοστά βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος β, τα μεταλλικά στοιχεία φθόριο, μαγνήσιο και κάλιο, ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγγάνιο.
Εξωτερικά, οι άνθρωποι εδώ και αιώνες έκαναν μπάνιο σε βρώμη για να καταπραΰνουν κνησμούς, εκζέματα και άλλες δερματικές παθήσεις.
Οι νιφάδες βρώμης καθαρίζουν σε βάθος και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα χωρίς να ξηραίνουν την επιδερμίδα.