Δυσκολία στο αδυνάτισμα;
Φουσκώματα; Κακή πέψη;
Πολλές από αυτές τις διαταραχές θα μπορούσαν να λυθούν αν λαμβάνατε υπόψη σας ένα φαινόμενο πολύ διαδεδομένο αλλά συχνά λίγο γνωστό: τη δυσβίωση, δηλαδή την αλλοίωση της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου.
Τα τελευταία χρόνια επιστημονικές έρευνες στη μάχη εναντίον της επιδημίας της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των διαφόρων μεταβολικών διαταραχών, η ιατρική κοινότητα ανακάλυψε ένα νέο “ένοχο” την εντερική χλωρίδα. Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, η εντερική χλωρίδα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στο διαβήτη τύπου 2.
Με τον όρο μικροχλωρίδα εννοούμε το σύνολο των μικροοργανισμών που φυσιολογικά εποικούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει βρεθεί ότι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη, καθώς και με τη μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών.
Υπάρχουν επιστήμονες που πιστεύουν ότι το να επηρεάσεις τη σύσταση/ισορροπία της μικροχλωρίδας μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Πρεβιοτικά, προβιοτικά και συμβιοτικά είναι μάλλον οι τρεις βασικοί παράγοντες επηρεασμού, που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της θεραπευτικής προσέγγισης.
Προβιοτικά
Είναι ζωντανά μικρόβια που δρουν ευεργετικά για τον ξενιστή, βελτιώνοντας τη μικροβιακή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες τα προβιοτικά:
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
- Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια
- Αποκαθιστούν την εντερική χλωρίδα μετά από αντιβιώσεις
- Προστατεύουν από μολύνσεις και βακτήρια (E Coli, Candida κ.α.)
- Αυξάνουν την απορρόφηση βιταμινών, μετάλλων αμινοξέων
- Συμμετέχουν στη μείωση της χοληστερόλης
- Βελτιώνουν την ανοχή στη λακτόζη
Καλές πηγές προβιοτικών είναι:
Το γιαούρτι, ιδιαίτερα το αυθεντικό, χειροποίητο
Το Κεφίρ, όπως και το γιαούρτι, αυτό το γαλακτοκομικό που έχει υποστεί ζήμωση, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός κατσικίσιου γάλακτος και σπόρων κεφίρ.
Ξινολάχανο, προέρχεται από λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση (και άλλα λαχανικά).
Τουρσί. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, το τουρσί είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών. Προσπαθήστε να φτιάξετε δικά σας σπιτικά τουρσιά χωρίς την προσθήκη ξιδιού. Το θαλασσινό αλάτι και το νερό ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων, ενώ δίνουν στην πίκλες πεπτικά οφέλη.
Διαβάστε επίσης:
Ο ρόλος των προβιοτικών στην υγεία μας