Μια τυχαία δοκιμή από ερευνητές του Cancer Center της Vanderbilt-Ingram, έδειξε ότι το μαγνήσιο βελτιστοποιεί τα ποσοστά της βιταμίνης D στον οργανισμό, αυξάνοντάς την σε άτομα με ανεπαρκή επίπεδα και μειώνοντάς την σε άτομα με υψηλά.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του The American Journal of Clinical Nutrition είναι σημαντική λόγω αμφιλεγόμενων ευρημάτων από τη συνεχιζόμενη έρευνα για τη συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης D με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης πρόσφατης μελέτης VITAL.
Στην ουσία επιβεβαίωσε μια προηγούμενη μελέτη του 2013 που συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Η δοκιμή αποκάλυψε επίσης κάτι νέο – ότι το μαγνήσιο είχε ρυθμιστικό αποτέλεσμα σε άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η έρευνα παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι το μαγνήσιο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτιστοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D και στην πρόληψη των συνθηκών που σχετίζονται με τα επίπεδα βιταμίνης D.
Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για τον ρόλο του μαγνησίου, επειδή σε ορισμένα άτομα η βιταμίνη D δεν αυξάνεται σημαντικά, ακόμη κι όταν τους χορηγηθούν συμπληρώματα υψηλής δοσολογίας. «Η ανεπάρκεια μαγνησίου διακόπτει τη σύνθεση και τον μεταβολισμό της βιταμίνης D» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Qi Dai.
Η έρευνα μελέτησε 250 ανθρώπους με κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, στους οποίους χορηγήθηκαν δόσεις μαγνησίου ή placebo.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέχρι το 80% των ανθρώπων δεν φτάνει στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου.
Το μεσογειακό παράδοξο
Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με πάνω από 200 ηλιόλουστες μέρες το χρόνο, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, αντί για πλεόνασμα, έχουμε μάλλον έλλειμμα βιταμίνης D! Η ανεπάρκεια αφορά όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα, αλλά τα ποσοστά ανεβαίνουν πολύ στους μεγαλύτερους: Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, περίπου το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.Το παράδοξο αυτό ισχύει και για όλους τους μεσογειακούς λαούς.
Σύμφωνα με έρευνες, οι μεσογειακοί λαοί φαίνεται να έχουμε παραδόξως ανεπάρκεια ή τέλος πάντων όχι επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό μας.
Σχετικές έρευνες:
• Μια ολλανδική έρευνα, που έγινε το 1995 και δημοσιεύτηκε στο «Lancet», έδειξε ότι οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί που μετρήθηκαν είχαν πολύ λιγότερη βιταμίνη D σε σχέση με τους Νορβηγούς, τους Δανούς, τους Ελβετούς και τους Γάλλους που πήραν μέρος στην ίδια έρευνα. Oι Νορβηγοί και οι Δανοί είχαν περίπου 45 nmol/L, οι Γάλλοι και οι Ελβετοί είχαν περίπου 30 και οι μεσογειακοί λαοί κάτω από 20.
• Το 2001 έγινε μια ακόμα ολλανδική έρευνα -σε 7.500 γυναίκες από 50 έως 75 ετών (μετά την εμμηνόπαυση και με οστεοπόρωση), η οποία έδειξε ότι στη νότια Ευρώπη το 8% των γυναικών σε αυτή την ηλικία είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D (κάτω από 25 nmol/L), ενώ στη νοτιοανατολική Ασία -μια περιοχή με ανάλογη ηλιοφάνεια- το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου στο 2%.
• Το 2005 έγινε μια αμερικανική έρευνα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και με οστεοπόρωση, που έπαιρναν μάλιστα και συμπληρώματα βιταμίνης D, και παρ’ όλα αυτά το 81% από αυτές στη Μέση Ανατολή -όπου υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια- είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ στην κεντρική Ευρώπη και στην Αμερική το ποσοστό των γυναικών με ανάλογη ανεπάρκεια ήταν 50%.
Το μαγνήσιο στη φύση
Το μαγνήσιο είναι το ενδέκατο (11ο) πιο άφθονο στοιχείο της μάζας του ανθρώπινου σώματος, ενώ είναι απαραίτητο για όλα τα κύτταρα, καθώς και ειδικότερα για τη λειτουργία περί των 300 ενζύμων, όπου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο σημαντικών βιοχημικών λειτουργιών.
Για να λάβει κάποιος περισσότερο μαγνήσιο από τη διατροφή του, θα πρέπει να ενσωματώσει σε αυτήν τροφές όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, σολομό, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο ή απλά προσθέστε στη σαλάτα σας καθημερινά λίγα κλωνάρια μάραθο.
πηγές: news.vumc.org, vita.gr, iatronet.gr
Διαβάστε επίσης: